„PNL se va opune categoric propunerilor formulate de ministrul Justiţiei, în special vom fi împotriva a două propuneri, anume aceea de a elimina preşedintele din procedura de numire a şefilor parchetelor şi propunerea de trecere a Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în subordinea Ministerului Justiţiei. După ce au brevetat ‘Marţea neagră’, PSD-iştii vor să breveteze şi ‘miercurea neagră’. Ne vom bate cu toate armele legale şi constituţionale împotriva acestor modificări legislative, a spus Orban.
El a anunțat că PNL va contesta la CCR aceste modificări ale legilor din justiție. „Trag o oarecare speranţă că, după ce vor vedea reacţia opiniei publice, a magistraţilor, de la nivelul statelor din UE, vor face un pas înapoi aşa cum au făcut în cazul Ordonanţei 13. Nu pot să-mi imaginez că vor împinge această aberaţie până la adoptare prin lege, pentru că dacă vor face acest demers riscă să creeze tensiuni sociale mari, o opoziţie extrem de puternică în societate împotriva acestei tentative grave de politizare a Justiţiei şi de încălcare a independenţei Justiţiei”, a mai spus Ludovic Orban.
Liderul PNL a anunțat că a vorbit cu preşedintele interimar al USR, Elek Levente, pentru susţinerea unei moţiuni simple împotriva ministrului Justiţiei. „Există posibilitatea de a depune această moţiune simplă, dar obiectivul nostru este să nu fie adoptate aceste modificări, pentru că aceste modificări sunt extrem de grave”, a mai spus liberalul.
Tomac: Se va reveni la perioada în care dosarele privind anchetarea unor politicieni erau decise în sediul PSD din Kiseleff
Eugen Tomac, prim-vicepreședinte al PMP, a transmis că PSD vrea să revină la perioada în care dosarele privind anchetarea unor politicieni erau decise în sediul de partid din Kiseleff.
”Inițiativa ministrului de justiție, Tudorel Toader, prin care acesta dorește scoaterea din procedura de numire a șefilor de Parchete a Președintelui României, arată că, în fapt, PSD pune în practică ceea ce și-a dorit dintotdeauna: control total pe justiție. Practic, prin aceste modificări se va reveni la perioada în care dosarele privind anchetarea unor politicieni erau decise în sediul PSD din Kiseleff”, a transmis Tomac.
El a mai spus că prin acest demers Liviu Dragnea duce mai departe opera corifeilor din USL – Voiculescu, Ponta și Antonescu – care susțineau că nu vor avea toată puterea până când nu vor controla justiția. ”Propunerea lui Tudorel Toader este inadmisibilă și cred că societatea trebuie să reacționeze pe măsură”, a mai declarat prim-vicepreședintele PMP.
USR: Acest atac asupra Justiției ne obligă să inițiem o moțiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader
Cei de la USR spun că, sub pretextul unei „normalizări” a activității judiciare, printre câteva măsuri care ar putea fi considerate corecte, se ascunde esența acestei inițiative: PSD-ul dorește să își întărescă puterea prin subordonarea justiției pe linie de partid.
”Mare parte din reforma Justiției făcută pentru a intra în UE este anulată prin propunerile făcute astăzi de ministrul Tudorel Toader. Acest atac asupra Justiției ne obligă să inițiem încă de la începutul noii sesiuni parlamentare o moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției, alături de toți parlamentarii care doresc să ni se alăture demersului nostru”, a transmis Uniunea.
Președintele Klaus Iohannis, a criticat dur modificarea legilor justiției.
Șeful statului a transmis, miercuri, printr-un comunicat oficial, că aceste propuneri prezentate de ministrul Justiției reprezintă un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.
Printre modificările la legile justiției anunțate de Tudorel Toader se află excluderea președintelui României din numirea șefilor DNA și DIICOT, aceștia urmând să fie numiți de CSM, la propunerea ministrului Justiției.
De asemenea, se va înființa o secție specială în cadrul Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru anchetarea magistraților.
Acestea sunt o parte din modificările în Justiție prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader., care a fost chemat la Guvern de premierul Mihai Tudose, la scurt timp după reacția președintelui României.