„Am o mare satisfacţie, împreună cu colegii mei, că am reuşit concretizarea acestui demers, ca urmare a unei inţiative pe care PNL a avut-o, iniţiativă care, din păcate, deşi trebuia să aparţină majorităţii parlamentare, Parlamentului, ministrului Justiţiei, ne-a fost refuzată în mod constant”, a anunțat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a anunțat că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au informat că raportul preliminar va fi gata în iulie, iar cel definitiv în luna octombrie.

Alina Gorghiu a mai menţionat că la întâlnire PSD a mimat interesul pentru recomandările care vor veni din partea Comisiei de la Veneţia.

”S-au discutat câteva aspecte legate de cariera magistraţilor, incompatibilităţi ale magistraţilor care ştiţi că au fost extinse, scoaterea preşedintelui şi a CSM sau diminuarea rolului acestor instituţii din procedura de numire sau de revocare a procurorilor cu funcţii înalte în statul român. Cert este – dacă îmi permiteţi o concluzie – că PSD a mimat interesul pentru recomandările care vor veni din partea Comisiei de la Veneţia şi cumva am convingerea că nu va aştepta deloc acest raport nici măcar pe cel preliminar dacă între timp Curtea Constituţională se va pronunţa şi nici nu va ţine cont de recomandări”, a susţinut Gorghiu.

Motivarea CCR, pe agendă sau nu?


Liberalii au ridicat şi problema motivării CCR în cazul revocării şefei DNA, însă Florin Iordache susţine că subiectul acesta nu a fost pe agenda discuţiilor.

„Nu, pentru că vizita dumnealor în România nu a vizat decât modalitatea în care au fost elaborate şi modalitate in care răspund în acest moment cele trei legi ale justiţiei nevoilor României. S-a spus un singur lucru – că deciziile pe care CCR le-a luat sunt general obligatorii, dar repet din partea dumnealor au fost decât două sau trei întrebări punctuale – cele care vizează dacă aceste modificări aduc atingere independenţei, dacă aceste modificări prin faptul că există posiblitatea pensionării anticipate – lucru care există şi până acum – s-ar diminua corpul profesional, şi aşa mai departe”, a răspuns el.

Mai mult, Iordache a adăugat că legile justiţiei vor fi în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia.

„A fost o vizită de informare. Le-am prezentat câteva aspecte care au apărut în spaţiul public şi dezinformări în spaţiul public în ceea ce priveşte modul în care s-au desfăşurat lucrurile privind cele trei legi ale justiţiei. Dacă în continuare Comisia de la Veneția va considera că trebuie să facă anumite recomandări, fără îndoială Parlamentul sau Executivul – dacă se va dori printr-un proiect de lege iniţiat de către Guvern – să vină cu chestiuni care vizează punerea în acord”, a declarat Florin Iordache.
Citește și: Glume despre Gabriela Firea, după ce a fost huiduită pe Arena Națională. „După Kerber, Muguruza şi Stephens, Halep a eliminat-o şi pe Firea“

 
 

Urmărește-ne pe Google News