Liberalii se gândesc la îmbunătățirea hranei în penitenciare și la investiții în centrele de detenție

Liberalii vor avea mai multe amendamente, în mod punctual, la bugetul pe 2017. Acestea vizează dublarea banilor alocați pentru norma de hrană și alocarea de fonduri pentru brățările electronice ale deținuților, dar și bani pentru investiții în penitenciare și pentru suplimentarea personalului de probațiune cu 500 locuri.

„Pentru că situația din penitenciare este una care ridică probleme și care îngrijorează cu privire la respectarea drepturilor omului, PNL va propune organizarea unei comisii privind situația din penitenciare în Parlament și de asemenea, la dezbaterea pe buget vom depune amendamente pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție. Vom urmări dublarea banilor alocați pentru norma de hrană și alocarea de fonduri pentru brățările electronice ale deținuților, pentru investiții în penitenciare și pentru suplimentarea personalului de probațiune cu 500 locuri. În momentul de față, sunt doar doar 360 de persoane în rândul personalului de probațiune și necesarul de personal este de 500 , inclusiv cele 180 de locuri pe care le au în vedere a le suplimenta, însă nu sunt bugetate”, a anunțul Raluca Turcan, președintele interimar al PNL.

PMP vrea bani pentru centura Capitalei și metroul din Drumul Taberei

Valeriu Steriu, prim-vicepreședinte PMP, spune că parlamentarii partidului său vor depune o serie de amendamente la bugetul de stat în domeniile administrație, transporturi, educație și sănătate.

„Sunt foarte multe amendamente pe care le propun parlamentarii, în primul rând cele pe care le-au cules de la nivelul judeţului, aspecte de zi cu zi pe care oamenii le cer şi din toate aceste puncte de vedere vin completări în primul rând pe bugetul administraţiei, acolo unde sunt lucrări de infrastructură. Privim şi la nivel naţional, tot ceea ce înseamnă partea de investiţii pe care nu o regăsim în discuţiile de până acum despre buget. Sunt lucrurile care pot genera dezvoltarea României, unde putem avea locuri de muncă create. Nu putem rămâne ca acum 50 de ani cu drumuri de pământ în ţară, trenuri care deraiază şi alte situaţii mai ales în zona de transport. Ca cetăţean al Bucureştiului şi parlamentar de Bucureşti sunt deja dezamăgit că primăria nu a reuşit să aloce niciun ban pentru a continua dezvoltarea centurii şi sunt foarte uimit că lucrările la metrou, în special în Drumul Taberei, vor fi blocate din lipsă de finanţare. Aici va fi cu siguranţă un amendament pe care îl vom depune pentru a reporni aceste lucrări”, a spus Steriu despre proiectul bugetului pe 2017.

În privinţa zonelor de educaţie şi sănătate, Steriu a afirmat că atenţia nu poate fi îndreptată doar spre salarii, fiind nevoie şi de modernizarea şcolilor şi a spitalelor.

„Nu toate lucrurile stau în salariile medicilor şi ale profesorilor. Într-adevăr, câştigi alegerile mărind salariile, dar copiii merg în nişte şcoli în care îngheaţă, iar pacienţii în spitale în care sunt probleme foarte mari – lipsa vaccinurilor, a medicamentelor. Aşteptăm acest buget pentru că până acum avem doar nişte discuţii legate de el. Privim cu mare atenţie deficitul. Acest 2,99%, bazat pe o creştere de peste 5% mi se pare deja o problemă mare a acestui buget. Suntem foarte dornici să vedem bugetul pe Ministerul Apărării, acolo unde avem angajamente importante, stabilite la nivelul partidelor. Am avut anul trecut destul de multe întâlniri pe acest subiect. Există o strategie de apărare, există un parteneriat şi trăim într-o perioadă dificilă, în care trebuie să respectăm aceste condiţii”, a menţionat prim-vicepreședintele PMP.

USR vrea bani pentru 3 spitale regionale

Deputatul USR Cristian Ghinea îi acuză pe cei de la PSD că nu au prevăzut în proiectul de buget pe anul 2017 „nici măcar” suma de cofinanţare pentru cele trei spitale regionale pentru care există fonduri europene, deşi în campanie au promis că vor construi opt spitale regionale.

„Colegii mei mai pregătesc amendamente pe sănătate. De pildă, PSD s-a lăudat în campania electorală că va construi opt spitale regionale dar nu a prevăzut în buget nici măcar suma de cofinanţare pentru cele trei spitale regionale pentru care avem fonduri europene: Craiova, Iaşi şi Cluj Napoca”, a spus Ghinea.

El a mai arătat că infrastructura, capitol bugetar important, nu conţine şi detalii privind studiile de fezabilitate care vor fi finanţate, şi a arătat că parlamentarii USR vor întreba în comisia de specialitate pentru ce astfel de studii de fezabilitate s-au preconizat bani.

Bugetul de stat pe 2017 va ajunge în Parlament miercuri. Guvernul se pregătise să adopte proiectul vineri, însă un nou conflict între președinte și Guvern a dus la amânarea dezbaterii lui în ședința de guvern. Președintele a anunțat că a convocat CSAT-ul în ședință, abia marți, pentru a da un răspuns Guvernului pe marginea bugetelor instituțiilor care țin de securitatea națională și a acuzat Executivul că a acționat fără să se coordoneze cu CSAT și a stabilit unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget.

În replică, președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că avizul CSAT este oricum consultativ. ”Pe noi ne interesează să ajungă bugetul în Parlament”, a spus Dragnea, menționând că l-a sfătuit pe Sorin Grindeanu să respecte procedurile ad-literam, și să aștepte acest aviz al CSAT.

”Vom lucra în fiecare zi, din momentul în care, marți, Guvernul aprobă bugetul de stat pe 2017. Vom lucra și în week-end”, a spus Liviu Dragnea despre adoptarea proiectului în Parlament.

 
 

Urmărește-ne pe Google News