„Cel puțin ministrul justiției trebuie să demisioneze”, a afirmat primarul Budapestei și principalul contracandidat al lui Viktor Orban în alegeri, Gergely Karácsony.

Luni seară, circa 1.000 de persoane au manifestat împotriva guvernului privind scandalul Pegasus.

„Acest scandal arată că nu mai putem vorbi despre stat de drept în Ungaria”, a declarat Anna Donath, parlamentar al opoziției, pentru AFP. „Solicitarea noastră este demisia guvernului”.

Ministrul justiției, Judit Várga, a refuzat să răspundă când a fost întrebată despre folosirea programului Pegasus, dar a transmis că „fiecare țară are nevoie de astfel de instrumente”. Ea nu a motivat care ar putea fi justificarea securității naționale pentru supravegherea jurnaliștilor, a oamenilor de afaceri sau a politicienilor.

Săptămâna trecută, procuratura de la Budapesta a deschis o anchetă penală privind colectarea neautorizată de informații secrete. Puțini se așteaptă însă ca acest lucru să producă rezultate reale, în timp ce opoziția acuză guvernul că ignoră dezvăluirile.

Parlamentarii din opoziție au cerut luni o reuniune de urgență a comisiei de securitate națională a Parlamentului, dar cei patru parlamentari din partidul Fidesz al lui Orbán nu s-au prezentat, iar comisia nu s-a putut reuni din lipsă de cvorum.

„Planul guvernului nu este să discute problema”, a spus Péter Ungár, un parlamentar de opoziție care face parte din comisie. „Nu știu cum ați numi asta, dar cu siguranță nu este o supraveghere”.

El a mai spus că Várga ar trebui să demisioneze dacă nu poate oferi o explicație adecvată dacă și de ce a avut loc supravegherea.

„Proiectul Pegasus”, o investigație jurnalistică condusă de organizația franceză de jurnalism nonprofit Forbidden Stories, a analizat o scurgere de informații care sugerează că un număr important de persoane a fost selectat ca potențiale ținte înainte de o posibilă încercare de atac cibernetic cu un soft special cumpărat de la o companie din Israel.

Investigația a arătat că premierul Viktor Orban a spionat telefoanele jurnaliștilor de investigație. Prin intermediul softului, au fost vizate persoane care sunt legitim ținte ale serviciilor de securitate sau vizate de anchete penale, dar au fost vizați și cel puțin 10 avocați, un politician de opoziție și cel puțin cinci jurnaliști.

 
 

Urmărește-ne pe Google News