Procurorii explică totodată și de ce nu s-au mai putut atinge de cei doi după ce Curtea Constituțională a României a dezincriminat faptele de abuz săvârșite prin nerespectarea legislației secundare.

În altă ordine de idei, procurorii redau articolul care definește lizibil ideea de coloană.

„Articolul 6 punctul 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 defineşte coloana oficială ca fiind «unul sau mai multe vehicule care circulă pe drumul public şi sunt însoţite de unul sau mai multe autovehicule ale poliţiei rutiere, care au în funcţiune semnale speciale de avertizare sonore şi luminoase de culoare roşie»”, notează procurorii DNA în dosarul lui Gabriel Oprea.

Asistați de…polițiști

„În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Oprea Gabriel s-a reţinut că acesta, cu încălcarea cadrului legal, a dispus însoţirea permanentă a sa şi a suspectului Niţu Tiberiu-Mihail de către efective ale poliţei rutiere”, arată procurorii în actele dosarului.

În ceea ce îl priveşte pe Tiberiu Niţu „s-a reţinut că acesta l-a ajutat pe inculpatul Oprea Gabriel să săvârşească una dintre infracţiunile de abuz în serviciu descrise mai sus, prin aceea că în urma unei înţelegeri cu inculpatul Oprea Gabriel a semnat un protocol prin care, cu încălcarea cadrului legal, s-a prevăzut însoţirea permanentă a procurorului general de un echipaj al poliției rutiere”.

Au încălcat legi, dar CCR i-a scăpat

„Dispoziţiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006.

Pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului”, explică anchetatorii în dosar.

„Faţă de aspectul că prevederile normative încălcate de către inculpatul Oprea Gabriel şi de suspectul Niţu Tiberiu-Mihail sunt din legislaţia secundară (hotărâre a Guvernului) în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracţiuni urmează a se dispune clasarea faţă de Oprea Gabriel şi Niţu Tiberiu-Mihail”, se mai arată în dosarul lui Gabriel Oprea.

Încălcarea legislației conduce la moarte

”Ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită, notează procurorii DNA în dosarul în care Oprea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

Pe cale de consecință, inculpatul Oprea Gabriel a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere”, spun procurorii DNA în rechizitoriul transmis instanței de judecată.

Aceștia arată că „la momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa”.

„Accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpații Oprea Gabriel (la acea dată ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă)”, se arată în documentul transmis judecătorilor ICCJ.

Concret, notează procurorii, „începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul Gabriel Oprea a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist”.

Citește și Irinei Tănase i-a fost „teamă și jenă să iasă pe stradă” după publicarea materialului TNR

 
 

Urmărește-ne pe Google News