Bucureştenii erau în trecut agricultori şi crescători de animale. Conform recensământului de anul trecut, au mai rămas în oraş, la periferii, desigur, 447 de gospodării agricole care deţineau 984 de porci, 350 de vaci de lapte, 1.686 de oi, 430 de capre, 10.650 de păsări ouătoare, 10.181 de stupi de albine, 53 de cai. Miercuri, consilierii generali au aprobat propunerea primarului Sorin Oprescu de a interzice deţinerea de animale pentru consum şi de păsări în gospodării.

Problema, dacă gospodăriile erau adevărata problemă a oraşului, nu este însă simplă. Unde să ducă oamenii animalele? Ca să nu spunem că transportul se face în maşini speciale, iar majoritatea fermierilor bucureşteni, pensionari, nu au bani să le închirieze. Mai sunt cazuri – cum e cel al Dobriţei Oprea, de 79 de ani, care are cinci găini ouătoare în curtea casei sale din Băneasa – în care această măsură e exagerată.

“Nu îmi luaţi, mamă, găinile! Ouăle de la ele ne ajută să mai tăiem din cheltuielile pe mâncare. Cu ce deranjează că am şi eu cinci găini?”, se plânge bătrâna. Amenda pentru deţinerea de animale pentru consum e cuprinsă între 200 şi 500 de lei pe zi.

Părerea specialistului: «Să le declare animale de companie»

“Cei care nu vor sau nu pot renunţa la animalele din gospodărie pot scăpa simplu de amenzi: le declară animale de companie. Nu trebuie decât să le facă obişnuita carte de sănătate la o clinică veterinară şi nu se mai consideră că sunt de consum, ci de companie – fie porc, găină, vacă etc. Condiţia este să respecte regulile de igienă”, ne-a spus Liviu Harbuz (foto), preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News