Potrivit comunicatului instituției, „s-a finalizat cercetarea disciplinară prealabilă a celor 8 angajați care, în data de 19/20.05.2021, în intervalul orar 23:10-01:00, au refuzat să părăsească stația de metrou Grozăvești după terminarea programului de circulație a trenurilor cu călători”.
Metrorex a precizat că lucrătorii „trebuiau să evacueze incinta stației”, dar „au împiedicat accesul în interiorul acesteia a reprezentanților ADP sector 6 sosiți pentru dezafectarea unor spații comerciale construite fără aprobări legale”.
„În urma finalizării cercetării mai sus-menționate, s-a constatat că au fost săvârșite abateri deosebit de grave de la ordinea și disciplina muncii și s-a decis desfacerea disciplinară a contractelor individuale de muncă ale celor implicați și cercetați disciplinar”, mai arată Metrorex.
Demolarea chioșcurilor de la metrou a început în aprilie
Evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal la metrou au început pe 7 aprilie, în staţia Ştefan cel Mare din București. Argumentul Metrorex pentru demolarea chioșcurilor a fost că „s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran”.
În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou, conduși de Ion Rădoi, au precizat că toate magazinele au fost construite conform legislaţiei în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.
Anterior, pe 26 martie, circulaţia metroului bucureștean a fost paralizată timp de aproape 19 ore de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare.