Conform news.ro, mai multe victime din dosar, elevii abuzați de cei doi prelați, ar urma să primească despăgubiri în valoare de 50.000 de euro fiecare.

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, este acuzat că alături de călugărul Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Episcopiei Hușilor, au abuzat sexual elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși, acolo unde arhiereul era profesor.

Scandalul a debutat în vara anului 2017. Episcopul Corneliu Onilă, pe numele său ales Bârlădeanu, a fost șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. Sfătuit de consilieri, Bârlădeanu a formulat plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, ancheta limitându-se inițial doar la această infracțiune.

Ulterior, în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliștii de la „Să fie lumină”, ancheta a fost extinsă și în cazul episcopului retras de la Huși. Echipa „Să fie lumină” a publicat și în Libertatea capitole din investigația despre Cornel Onilă, în care au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot.

Episcopia Hușilor recunoaște vina inculpaților, dar se dezice de acuzații

Într-un punct de vedere remis presei în cursul zilei de vineri, 28 iunie, Episcopia Hușilor face primii pași spre a recunoaște cele relatate în investigațiile de presă, însă se dezice total de orice vină sau responsabilitate pe care ar avea-o.

„Menţionăm că instituția noastră a luat act de această condamnare, precum și de gravitatea deosebită, sub toate aspectele, a faptelor imorale reținute în sarcina inculpaților. Regretăm profund sminteala creată de acest caz, greu de imaginat, precum și comportamentul nedemn față de persoane nevinovate și aflate în incapacitatea de a se apăra, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanța juridică. Până la pronunțarea definitivă în această speță, considerăm că gravitatea faptelor este sporită cu atât mai mult cu cât acestea sunt reținute în sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau să fie, prin excelenţă, exemple de moralitate și de respect față de demnitatea persoanei umane”, au spus reprezentanții Episcopiei Hușilor, într-un mesaj remis presei.

Episcopia, bună de plată dacă Onilă și Jitaru nu vor avea bani

Aceștia menționează că a fost inclusă în proces de către magistrați ca fiind garant „în eventuala insolvabilitate a inculpaților”. Practic, dacă decizia rămâne definitivă și Onilă și Jitaru trebuie să plătească despăgubiri, dacă sumele nu vor putea fi obținute de la aceștia, executorii se vor îndrepta și asupra bunurilor episcopiei. Cei de la Episcopia Hușilor au spus însă că vor contesta la rândul lor „atragerea răspunderii solitare” și includerea lor în dosar.  

„Ne manifestăm profunda compasiune și înțelegere față de persoanele vătămate, conștientizând efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de această speță”, au mai spus aceștia.

Soluția ar putea fi contestată și de procurori, și de victime, care au solicitat 500.000 de euro despăgubiri de la cei doi inculpați.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017, de atunci fiind în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile care i se aduc, afirmând, prin intermediul avocatului, că imaginile care îl incriminează sunt trucate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News