FRA a interogat pentru realizarea studiului, în anul 2019, 35.000 de persoane din Uniunea Europeană, Regatul Unit şi Macedonia de Nord pentru a afla care este percepţia lor asupra infracţionalităţii, securităţii şi drepturilor victimelor.
Tinerele femei în special evită diferite locuri, temându-se pentru securitatea lor. Aceasta este o chestiune importantă în termeni de egalitate, întrucât demonstrează că ele nu pot utiliza spaţiile publice în aceeaşi manieră ca bărbaţii.
Sami Nevala, autorul studiului, pentru AFP:
Spre deosebire de majoritatea covârșitoare a tinerelor femei care se tem să meargă singure în unele locuri pe motivul atacurilor, doar 58% dintre bărbații din aceeași categorie de vârstă susțin că procedează la fel.
Studiul mai arată că peste 22 de milioane de persoane sunt atacate fizic în fiecare an în Uniunea Europeană şi că 110 milioane sunt ţinta hărţuirii.
Studiul mai indică o altă concluzie. Aproape 41% dintre persoanele intervievate au declarat că au fost hărţuite în ultimii cinci ani, iar 29% s-au confruntat cu asemenea incidente în anul precedent.
FRA defineşte hărţuire drept insulte sau ameninţări adresate în persoană sau online. Agenția europeană le-a cerut ţărilor membre să se concentreze pe categoriile care au fost victimele violenței într-un procent mai ridicat decât media, inclusiv tineri, persoane cu dizabilităţi, minorităţi etnice şi membri ai comunităţii LGBT.
Foto: Shutterstock