Într-o regiune săracă, plină de șomeri, maltratarea copiilor capătă forme extreme, fiind deja un fenomen. Potrivit statisticilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, 147 de minori dintre cei 349 care au fost victime ale abuzurilor de orice fel au fost luați de lângă familii și dați în plasament.
Este și cazul a opt frați dintr-o localitate vasluiană. Copiii, cu vârste cuprinse între două luni și 15 ani, împărțeau cu părinții o singură cameră într-o casă insalubră, cu pământ pe jos și cu ferestre prin care șuieră vântul, de la marginea comunei Slobozia.
Autoritățile locale au decis să îi ia pe toți opt de lângă părinți, din cauza condițiilor în care erau crescuți. Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului Vaslui susțin că frații erau murdari, flămânzi, dezbrăcați, iar singurul lucru de care nu duceau lipsă era bătaia.
“I-am găsit pe copii într-o mizerie de nedescris. Umblând prin frig, fără haine și fără încălțăminte, nemâncați, plini de păduchi și pișcați de purici, cu infecții netratate. Nu aveau nimic de mâncare, iar ca să amorțească gerul din încăpere, părinții dădeau foc hainelor murdare și rupte”, ne-au spus reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului, care au făcut mai multe vizite familiei înainte de a lua măsura plasamentului.
«Mama s-a purtat agresiv cu sugarul»
Potrivit acestora, de abuz nu a scăpat nici măcar bebelușul de două luni, pe care l-au găsit cu vânătăi pe corp.
“În timpul vizitei, mama s-a purtat agresiv cu sugarul: l-a zdruncinat, l-a aruncat pe pat, îl ținea ca pe un obiect în brațe, punându-i viața în pericol”, susțin reprezentanții DGASPC Vaslui.
Autoritățile susțin că părinții Ovidiu Mititelu și Valerica Mandache au un venit de 2.600 de lei lunar din pensia de handicap a tatălui și din ajutoare sociale, dar nu le ofereau micuților nici măcar condiții minime de trai.
Reporterul Libertatea a stat de vorbă cu părinții după ce le-au fost luați copiii, care au fost dați în grija unor asistenți maternali profesioniști.
Mama copiilor îi contrazice pe reprezentanții DGASPC. Susține că le cumpăra copiilor mâncare și că aceștia nu umblau dezbrăcați.
“Le luam de la magazin pâine, fasole, cartofi, chiar și cârnați. Am și haine pentru ei, pe care le primesc de la rude. O să amenajăm și camera, dar după ce ne revenim din șoc”, spune Valerica Mandache.
Nici ea și nici bărbatul ei nu înțeleg de ce le-au fost luați copiii.
“N-a murit nici un copil. De ce ni i-au luat? Noi pentru ce mai trăim? O să ne spânzurăm amândoi”, au spus aceștia.
În județul Vaslui, 86% din copiii abuzați, exploatați ori neglijați provin din mediul rural, iar 156 din totalul celor ajunși anul trecut în atenția autorităților statului au vârsta sub 10 ani.
La nivel național, potrivit statisticilor Autorității pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în primele șase luni ale anului trecut au fost abuzați, exploatați sau neglijați 7.815 copii, din care mai mult de jumătate în mediul rural. Aproape o cincime din numărul total al copiilor maltratați au fost scoși din familii și plasați în regim de urgență la asistenți maternali sau în alte forme de protecție socială.
Cei mai mulți copii aflați în diverse forme de servicii de tip familial, respectiv 1.788, inclusiv dați în plasament la asistenți maternali profesioniști, sunt din județul Vaslui.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro