SUMAR
- Avertizare ANM: Furtunile din vestul țării vor cuprinde toata țara, de marți, când și temperaturile vor scădea semnificativ
- REPORTAJ/ Furtuna după furtună la Timişoara: Protest la adresa primarului Robu, organizat pe Facebook
- Tudose s-a întâlnit cu operatorii de telefonie. ANCOM va gestiona ”Sistem Alert”, de avertizare în cazuri de urgență
- O familie a fost ucisă la Buziaș de furtuna de duminică. Mama, tatăl și fiica se plimbau în parc în momentul declanșării vijeliei
- Peste 100 de trenuri au avut întârzieri în urma furtunii de duminică din vestul țării
- Situația traficului rutier, în această dimineață, în orașele afectate de furtună
- Stațiunea Moneasa din Arad, distrusă de furtună. Prăpăd după vijelie
- FOTO & VIDEO | Prăpăd după furtună în Cluj. Imaginile dezastrului, publicate de primarul Emil Boc
- Zeci de turiști, blocați în zona ghețarului de la Scărișoara din cauza furtunii. Drumul e blocat de copacii culcați la pământ
- De ce s-a produs furtuna violentă care a ucis 8 oameni în Timiș. Explicațiile meteorologilor
- Președintele Klaus Iohannis, mesaj pentru oamenii afectați de furtuna violentă. ”Sunt profund marcat…”
UPDATE ora 14:55. Ministerul Energiei informează că numărul consumatorilor nealimentați cu electricitate s-a înjumătățit față de cifrele înregistrate aseară. Astfel, dacă ieri, la orele 22:00, aproape jumătate de milion de clienți nu beneficiau de alimentare cu electricitate, ca urmare a furtunii violente din vestul și nordul României, astăzi, după intervențiile echipelor operative, numărul clienților nealimentați cu energie s-a redus la circa 263.000. Acestea sunt principalele date centralizate în ședința Comandamentului energetic din cadrul Dispecerului Energetic Național, convocat de ministrul Energiei, Toma Petcu.
Principalele județe afectate în continuare sunt Timiș (60.000 de consumatori), Maramureș (48.000), Arad (39.000), Bistrița-Năsăud (30.000) și Bihor (25.000). La această oră, în teren acționează 307 echipe operative de intervenție pentru realimentarea tuturor consumatorilor afectați. Companiile care distribuie electricitate în zonele afectate de furtună, E-Distribuție Banat și Electrica Distribuție Transilvania Nord, și-au mobilizat echipe suplimentare de intervenție, inclusiv din celelalte sucursale ale operatorilor.
Pe tot parcursul zilei de astăzi, companiile de distribuție vor face raportări ale evoluției situației din teren. Totodată, o nouă ședință a Comandamentului energetic din DEN este programată pentru marți, 19 septembrie 2017.
UPDATE ora 13:30. Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu toți operatorii de telefonie mobilă, pentru sistemul de alertare în caz de urgență. La discuții au participat și reprezentanții ANCOM. În urma discuțiilor, s-a decis că ANCOM va gestiona implementarea unui ”Sistem Alert”, de avertizare prin intermediul telefonului, a unei situații de urgență, în momentul intrării în zona geografică vizată de acea problemă.
UPDATE ora 9:45. IGSU transmite că peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul populației și administrațiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.
IGSU informează că ANM a emis 38 avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunțau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăși la rafală viteza de 60 km/h și izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantități de apă de 25-35 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autoritățile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive și operative care se impun.
Au fost afectate de furtună 212 localități din 15 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș).
În total opt persoane au murit în urma furtunii de duminică, iar 137 au fost rănite. Cei mai mulți răniți au fost în județul Timiș – 48, urmat de Bihor – 35, Bistrița-Năsăud și Arad – 15, Maramureș – 10. Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii.
Pompierii militari, sprijiniți de celelalte structuri ale MAI și de comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condițiile meteo nefavorabile.
Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) și 6 drumuri județene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).
Circulația feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.
Ca măsură de siguranță, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie în 42 unităţi școlare din județele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) și Timiș (22).
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localități din 13 județe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acționează în teren pentru remedierea situației.
În acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764B, zona Valea Drăganului, județul Cluj, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Se acționează pentru remedierea situației cu echipaje de la Drumurile Județene, ISU Cluj, SVSU și Salvamont. Nu sunt semnalate urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.
UPDATE ora 9:15. Președintele Klaus Iohannis a cerut, luni, Guvernului să implementeze de urgență un sistem de avertizare rapidă a populației în situații de criză.
”În contextul creșterii frecvenței și intensității fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncționalități în procesul de comunicare internă a instituțiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecințele dezastrelor, dar și de a preveni, prin diseminarea în timp util de informații care să avertizeze populația asupra pericolelor iminente. În consecință, solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale”, a transmis șeful statului.
UPDATE ora 8:00. Furtuna de duminică a ucis, în Buziaș, o întreagă familie: mamă, tată și fiică. Cei trei au fost surprinși de furtună, în timp ce se plimbau în parcul din orașul timișean. Mama și fiica au murit pe loc, iar tatal la Spitalul Judeșean Timișoara.
UPDATE ora 7:30. Poliția Timiș a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul bărbatului de 24 de ani din Timișoara care a murit în mașina sa strivit de poarta de intrare în municipiul Timișoara de pe Calea Lugojului, potrivit pressalert.ro.
UPDATE 18 septembrie, ora 7:25. Centrul Infotrafic al Poliției Române anunță că, luni dimineață, din cauza arborilor căzuți pe carosabil, ca urmare a furtunii puternice, traficul rutier este întrerupt pe DN1R, în zona localității Poiana Horea, în județul Cluj.
Totodată, din același motiv, circulația pe DN18 Baia Mare – Sighetu Marmației se desfășoară pe un fir, alternativ, cu precizarea importantă că pe tronsonul Baia Sprie – Mara (pasul Gutâi, în județul Maramureș) este instituită restricție de tonaj (7,5 tone). Șoferii vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone care doresc să se deplaseze pe ruta Satu Mare – Sighetu Marmației pot folosi ruta alternativă Satu Mare – DN19 – Livada – Orașu Nou – Negrești-Oaș – Huta Certeze – Săpânța – Sarasău – Sighetu Marmației.
Din cauza arborilor doborâți de vântul puternic pe calea ferată, traficul feroviar este oprit pe secția CF 502, între Vatra Dornei (jud. Suceava) și Ilva Mică (jud. Bistrița-Năsăud). Până la remedierea problemelor, circulația trenurilor între Moldova și Ardeal se realizează pe o rută ocolitoare, prin pasul Ghimeș (prin Bacău – Siculeni, jud. Harghita)
CFR Infrastructură a anunțat, luni dimineață, că 42 de zone feroviare, din cele 43 afectate de furtunile violente, au fost redeschise. Din cauza furtunii, peste 100 de trenuri au avut întârzieri, iar alte 15 au fost anulate.
„Începând de duminică, 17.09.2017, de la ora 15.40 și până luni, 18.09.2017, la ora 00.30 fenomenele meteo deosebit de violente înregistrate în jumătatea de nord a țării au afectat grav rețeaua de cale ferată și traficul feroviar pe raza regionalelor Timișoara, Cluj, Iași și Brașov, fiind înregistrate 43 de incidente.
Mijloacele de comunicație convenționale au fost întrerupte din cauza avariilor la rețelele naționale, alimentarea cu energie electrică a liniilor de contact pe mai multe secții de circulație și în unele stații de cale ferată a fost de asemenea avariată din cauza ruperii firelor de contact, iar zeci de copaci căzuți pe liniile de cale ferată au blocat circulația.
Pentru îndepărtarea avariilor au fost mobilizate 17 drezine pantograf, iar 174 salariați au acționat permanent în cursul nopții pentru restabilirea circulație, până la ora 5.30 fiind remediate 42 din cele 43 avarii produse la infrastructura feroviara, în curs de redeschidere fiind și firul 2 între Bătuța și Bârzava.
106 trenuri de călători au ajuns cu întârziere la destinație, 15 trenuri de pe raza regionalelor Timișoara, Cluj, Brașov și Iași fiind anulate.
La această oră personalul de specialitate acționează cu drezine pentru restabilirea circulației feroviare în condiții normale de trafic în zonele afectate”, informează CFR Infrastructură.
Update 22.20: 174 salariați și 17 drezine pantograf acționează la aceastră oră pe raza a 4 regionale: Timișoara, Cluj, Iași și Brașov. Până la ora 22.00, din cele 40 de zone feroviare afectate de furtunile violente, în 16 dintre avariile au fost remediate.
Pentru îndepărtarea efectelor și restabilirea circulației, feroviarii vor interveni în cursul acestei nopți, astfel încât circulația trenurilor în toate zonele afectate să fie reluată în condiții de siguranță.
UPDATE 22:00: Sute de elevi, care învață la opt unități de învățământ din județul Timiș, nu vor merge, luni, la școală, după ce furtuna a distrus clădirile în care învață. Din cauza vijeliei, acoperișurile clădirilor au fost avariate. Totodată, unele unități de învățământ au rămas fără curent electric, relatează Mediafax.
Inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Aura Danielescu, a declarat, pentru sursa citată, că în opt unităţi de învăţământ din judeţ cursurile vor fi suspendate pentru ziua de luni. Este vorba de trei licee din Timişoara – Colegiul Tehnic de Vest, Liceul de Arte Plastice şi Colegiul Economic, plus alte cinci şcoli din Jimbolia, Otelec, Beregsău, Charlottenburg şi Iohanisfeld.
UPDATE 21:15: Șase persoane au fost rănite în Alba Iulia de bucăți din acoperișurile smulse în timpul furtunii de duminică seară. Potrivit ISU Alba, peste 15.000 de familii au rămas fără curent electric, după ce vijelia a avariat 256 de punct de transformare.
Totodată, în județul Mureș, 1.355 de consumatori din patru localități au rămas fără energie electrică, conform ISU Mureș.
UPDATE 20:18: Încă o persoană a murit în județul Timiș în urma vijeliei. Din primele informații, victima este din Lugoj. Numărul deceselor a ajuns astfel la cinci în acest județ. Totodată, reprezentanţii ISU Bistriţa-Năsăud au confirmat al doilea deces şi în acest judeţ. Este vorba despre persoană găsită inconștientă în localitatea Borleasca.
UPDATE 20:05: Potrivit ISU, bilantul parțial al efectelor furtunii este următorul:
În județul Timiș, doi oameni au murit în Timișoara, iar alți doi în Buziaș. Totodată, 48 de persoane, printre care șase copii, au fost rănite.
În județul Arad, un bărbat, în vârstă de 58 de ani, din localitatea Moneasa și-a pierdut viața, după ce a fost lovit de un copac. Mai mult, 11 persoane au ajuns la spital, după ce au fost rănite în timpul furtunii.
În Maramureș, mai multe persoane au fost blocate în telescaun în localitatea Șuior.
45 de localități din județul Bihor au rămas fără curent electric, din cauza vântului puternic.
În Hunedoara, o femeie, în vârstă de 63 de ani, a fost rănită de un panou publicitar, smuls de vânt, în parcarea unui supermarket din Deva. Acoperișurile de la 60 de case din localitatea Lăpugiu au fost distruse. Mai mulți copaci rupți de vânt au căzut pe DN 7 , în localitatea Leșnic.
În județul Bistrița-Năsăud, două persoane au fost rănite din cauza căderilor de copaci. Acoperișul Spitalului din Beclean a fost afectat de vântul puternic.
UPDATE 19:50: Un bărbat de aproape 50 ani a murit în Parcul Municipal din Bistrița, după ce a fost strivit de creanga unui copac doborât de furtună. Din cauza vremii extreme, o altă persoană și-a pierdut viața, în județul Arad. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la șase.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj, în urma furtunilor violente din Vestul țării.
UPDATE 18:15: Furtună din vestul țării a făcut alte victime. Patru oameni au murit, iar alți 27, printre care și doi copii, au fost răniți în urma vijeliei care s-a abătut asupra vestului țării. Vântul a atins la rafală peste 100 de kilometri pe oră.
„În oraș este un adevărat dezastru”, a declarat șocat primarul Timișoarei, Nicolae Robu. „Sunt în oraș și sunt uluit de ce văd. Copaci rupți, smulți din rădăcină. S-au întrerupt apa și energia electrică. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată la Timișoara”, a mai spus edilul.
Din cauza vijeliei, circulația feroviară a fost oprită temporar în gara din Timișoara.
„Din cauza rafalelor puternice de vânt, care au atins aproape 100 de km pe oră, firele de înaltă tensiune din stația Timișoara Nord au fost rupte. La această oră se înregistrează pene de curent în stația CF Timișoara și pe intervalele de stații Timișoara Nord – Ronat Triaj și Ghioroc – Păuliș. Echipele de intervenție s-au deplasat pe teren pentru constatarea pagubelor, identificarea zonelor unde s-au produs deranjamente – linie CF și linie de contact – și stabilirea intervalelor de stații unde se va acționa cu drezina pantograf. În acest moment, 5 trenuri de călători – IR 72, R 9575, R 2606, R 2028 si R 2186 – staționează, până la redeschiderea circulației, în gările adiacente stației Timișoara Nord”, a anunțat CFR Călători
UPDATE 17:58: Nu mai puțin de 23 de oameni au fost răniți în urma furtunii violente care s-a abătut asupra Timișoarei, au precizat reprezentanții ISU Timiș.
UPDATE 17:50: Peste 140 de pompieri au fost mobilizați pentru a acționa în mai multe zone din Timișoara și în localitățile din județ.
„Până în acest moment avem confirmate din păcate patru decese. Este vorba despre o femeie la grădina zoologică care a fost surprinsă de un copac, un bărbat pe calea Lugojului, surprins de un panou publicitar și în Buziaș avem două persoane decedate într-un parc”, a declarat, pentru Libertatea, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Timiș.
Purtătorul de cuvânt al ISU Timiș a precizat că 45 de copaci au fost doborâți de vântul puternic pe carosabil și pe autoturisme, iar 11 acoperișuri au fost smulse în timpul furtunii. Totodată, acoperișul unei biserici a fost smuls de vânt.
Potrivit sursei citate, mai multe localități din județul Timiș au rămas fără curent electric.
„Având în vedere avertizările de cod galben și de cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, recomandăm cetățenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau în alte spații care să le asigure protecția. Să deconecteze aparatura de la prize și să parcheze pe cât posibil mașinile cât mai departe de copaci”, a precizat purtător de cuvânt al ISU Timiș.
Vijelia a făcut prăpăd în Caraș-Severin
O furtună de doar câteva minute a provocat pagube majore în județul Caraș-Severin.
Vântul care a atins la rafală chiar și 90 de kilometri pe oră a smuls acoperișuri și a culcat la pământ zeci de arbori în Izgar, Berzovia, Măureni, Gherteniș și Reșița, informează expressdebanat.ro.
sursă foto: expressdebanat.ro
Zeci de scaune și mese de la mai multe terase din oraș au fost ridicate de vântul puternic și bucăți din acoperișurile blocurilor au zburat. În timpul vijeliei, țigle de pe Casa Armatei din Piața Libertății au căzut peste un tramvai aflat în stație.
„O femeie a decedat la Grădina Zoo, iar un bărbat, la Hotelul Baron, acesta fiind lovit de un panou publicitar care a căzut. Alte cinci persoane au fost rănite. A fost activată echipa noastră operativă care intervine dinamic la degajarea de trotuare, șosele și mașini prinse sub copaci doborâți, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperișurilor afectate”, a declarat, pentru Agerpres, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat.
Județul Timiș este vizat de o avertizare cod portocaliu de vreme rea. Pompierii din cadrul ISU Banat au fost mobilizați pentru a veni în sprijinul oamenilor aflați în dificultate și pentru a înlătura copacii culcați la pământ de vântul puternic.
Potrivit sursei citate, vijelia a făcut prăpăd și în județul Arad, unde pompierii militari acționează pentru a curăța drumul de arborii căzuți pe șosele.
sursă foto: opiniatimisoarei.ro
Citește și Avram Iancu a terminat de înotat toată Dunărea, de la izvoare la până la vărsarea în Marea Neagră. Bibliotecarul din Petroșani ar putea intra în Cartea Recordurilor
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro