Ţările UE care încă nu au propus preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un nume pentru echipa sa sunt Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia şi România.

În plus, deși von der Leyen a cerut ca ţările să propună, fiecare, câte un bărbat şi o femeie, mai multe ţări, inclusiv Irlanda, Republica Cehă şi acum Cipru, au propus un bărbat. În România, a fost vehiculat numele europarlamentarului PSD Victor Negrescu, ceea ce a dat naştere unor polemici între social-democraţi şi liberali.

Propunerile de comisari vin din partea guvernelor sau a preşedinţilor, în funcţie de prerogative. În cazul Ciprului, preşedintele cipriot Nikos Christodoulides a informat-o săptămâna trecută pe Ursula von der Leyen cu privire la decizia sa.

Odată ce numele de comisari sunt prezentate Ursulei von der Leyen, UE începe un proces, care poate dura luni de zile, de verificare a candidaţilor privind conflictele de interese, înainte ca deputaţii europeni să le pună întrebări în cadrul unor audieri ce pot dura ore întregi.

Ţările membre ale UE trebuie să îşi desemneze comisarii până la 30 august. Noua Comisie Europeană trebuie să funcţională până la sfârşitul anului, cel mai devreme în octombrie.

Ursula von der Leyen a obţinut luna trecută votul Parlamentului European pentru un al doilea mandat de cinci ani ca preşedinte al Comisiei Europene.

Urmărește-ne pe Google News