Ce se întâmplă în vremea pandemiei, cu câteva zile înainte de 1 Mai, pe litoralul românesc? O echipă Libertatea s-a documentat care e situația, dar și starea de spirit în stațiunile de la malul mării.
Povestea merge mai departe, ca vântul din Vama Veche
Câțiva bărbați stau de vorbă în fața unui magazin situat la marginea șoselei ce străbate Vama Veche.
”Anul trecut, pe vremea asta, erau destul de mulți turiști pe aici. Nici nu prea aveam timp să ies din magazin. Acum, vânzarea e mult, mult mai slabă”, spune unul dintre ei, vânzător. Ne-o ”dovedește” arătându-ne frigiderele de bături, goale pentru că nu merită umplute. ”Pentru cine?”, întreabă el, aluzie la lipsa clienților.
Se plânge și Mihai, un localnic care nu are pensiune, bar sau magazin în Vamă. Deține, în schimb, un ”cui” împotriva lui ”Cârcel, ăla” (n.r. – medicul Adrian Streinu-Cercel), pentru propunerea de a izola vârstnicii de restul familiilor lor pe o anumită perioadă de timp.
”Ne-a omorât cu coronavirusul ăsta! Mie mi-a dat amendă 2.000 de lei, că n-am avut la mine declarația pe propria răspundere. N-o s-o plătesc! Sunt mecanic la șantierul naval și am un salariu de 1.700 de lei, plus bonuri de masă. Am copii mici și mă chinui să-mi fac casa”, spune el în timp ce trage din țigară prin masca găurită fix pentru asta.
1 iunie, noul 1 mai?
Apare doamna Maricica, proprietara magazinului și a pensiunii lipite de acesta. Spune că nici nu vrea să audă de turiști, nici imediat după 15 mai, când se vor relaxa restricțiile de circulație, nici mai încolo. ”Mi-e frică să nu mă îmbolnăvesc”, explică ea. A avut rezervări, dar de teama coronavirusului a renunțat la clienți și le-a înapoiat avansurile.
Pe plajă, la ”Stuf”, câțiva muncitori aranjează una, alta, inclusiv o podea din lemn. ”E clar că 1 mai e compromis. Anul trecut, pe 30 aprilie, am avut o petrecere cu cinci mii de invitați. Anul ăsta sperăm că 1 iunie o să devină noul 1 mai”, ne mărturisește Ionuț, care manageriază și alte câteva locații din zonă.
Anul trecut, pe vremea asta, aveam 70 de angajați. Acum sunt doar 12. E clar că ne-a afectat și că ne va mai afecta coronavirusul. Sperăm să facem anul ăsta 75% din banii făcuți anul trecut.
Mult mai puțin încrezător este patronul Hotelului Victory. ”Vama e moartă, nu vedeți? Am băgat bani, am renovat și am rămas cu investiția”, declară de la volanul autoturismului personal.
Clienții fideli, cheia succesului
Renovarea este în toi și la Marmaris Bistro din Mangalia. ”Mă aștept la un sezon bun, sincer vă spun. Mă bazez pe clienții vechi. Mulți dintre ei ne-au contactat să ne anunțe că ne vizitează și anul ăsta, chiar dacă există problema coronavirusului”, declară managerul Ionel Luca.
Ceva mai sus, alt local și o cu totul altă stare de spirit.
E dezastru! Cred că o să fie o vară tare proastă. N-o să mai vină lumea la mare din cauza bolii ăsteia.
Patronul Restaurantului De La Mare din Mangalia:
În Neptun, stațiune care și-a trăit ultima perioadă de glorie la finalul anilor 90, prima impresia e că totul a fost abandonat definitiv. Noroc cu semnele de viață din jurul Hotelului Decebal, unde un bărbat se îngrijea de peluză și câteva femei dereticau prin interior.
”Vor fi consecințe din cauza coronavirusului, nici nu se pune problema. Încercăm să ne descurcăm. Așteptăm să vedem în ce condiții ne putem desfășura activitatea. Norocul nostru sunt clienții care vin aici an de an. Pe cei care au făcut rezervări înainte de începutul pandemiei și care au sunat după aceea ca să le anuleze am încercat să-i convingem să nu o facă, să mai aștepte puțin. În cazul unora am reușit, în cazul altora, nu”, afirmă Daniela, administratorul stabilimentului.
Teama turiștilor de a pleca în străinătate, speranță pentru hotelierii români
Aceleași temeri și speranțe firave și în Mamaia. ”Eu plătesc chirie 27.000 de euro pe sezon pentru chioșcul ăsta. Din cauza coronavirusului nu cred că o să mai fac aceeași bani ca anul trecut. Trebuie să negociez cu proprietarul, poate mai lasă din pret, măcar 25%”, ne spune Dan Răbdan, singurul mic comerciant pe care l-am întâlnit pe toată faleza.
Pe de altă parte, are și motive de optimism. ”Știi care s-ar putea să fie salvarea noastră? Faptul că românii care obișnuiau să-și facă concediile în străinătate se vor teme să mai plece, ca să nu se infecteze cu coronavirus, și își vor petrece vacanțele în țară”, declară bărbatul.
Totuși, un lucru e clar: în ultimii ani, treaba nu a mai mers cum mergea odată și explicația nu are legătură cu pandemia: ”Mamaia nu mai e cea fost pe vremea lui Mazăre. O fi furat, nu zic nu – toți fură! – dar a făcut și lucruri bune. Festivaluri, spectacole, carnaval! Atrăgea lume multă, ce să mai! Acum, toată distracția s-a mutat în Mamaia Nord”.
Veneau săracii din Olimp, care n-aveau bani de Mamaia, dar veneau, că ziceau ”Unde-i, bă, nebunul ăla de Mazăre, că vrem să-l vedem și noi?!”
Dan Răbdan, mic comerciant pe faleza din Mamaia:
Ceva mai la nord, Turquoise Boutique este unul dintre foarte puținele locuri în care te poți caza în această perioadă. ”Secretul” ni l-a dezvăluit Florentina, administratorul: ”Putem găzdui un anumit număr de persoane, mai mic decât în mod normal, deoarece nu suntem asimilați unui hotel în Clasificarea Activităților din Economia Națională. Funcționăm cu cod CAEN 5590, ceea ce înseamnă alte servicii de cazare”.
Efectele coronavirusului sunt resimțite și aici. ”Anul trecut aveam locația plină, în aceeași perioadă a anului. Acum sunt doar câteva persoane cazate. Nu știu ce urmează. Festivalul Sunwaves, pe perioada căruia avem mulți oaspeți, a fost amânat pentru 25 iunie, dar nu există o garanție că se va ține. Din fericire, ce am câștigat în ultimii doi ani ne-ar permite să rezistăm până anul viitor, în cazul în care sezonul 2020 va fi prost”, mai spune Florentina.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 16
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro