Dar legile generale, care îi vizează, dar și îi apărără pe toți românii, l-au lăsat pe Pomohaci cu libertatea neștirbită. „Facem sex, te plătesc pentru sex”, îi spunea fostul paroh al bisericii din satul Moșuni, Cristian Pomohaci, unui copil de 13 ani.
Pentru că au trecut mai mult de opt ani de când băiatul a devenit major, plângerea și audierile pentru a depune plângere penală împotriva agresorului au fost aruncate la coș. Faptele sunt considerate prescrise.
Tânărul, acum în vârstă de 30 de ani, a depus mărturie în octombrie 2017, la zece ani de când împlinise 18 ani.
Mărturiile adunate de anchetatori, la care Vice România a avut acces, nu au ajuns niciodată în instanță.
Ministrul demis al Justiției, Ana Birchall, spune că abuzul împotriva copiilor ar trebui să intre la categoria faptelor imprescriptibile. Deocamdată, sunt doar vorbe.
Pentru că în România au scăzut pedepsele și prescripția pentru agresiunile sexuale. Conform Vice, în ultimii șase ani au fost clasate, din cauza prescrierii faptelor, 52 de dosare de act sexual cu un minor.
În Polonia a fost eliminată prescripția pentru abuz sexual. Nemaivorbind că pedepsele pentru abuz contra minorilor ajung la 30 de ani. Nici în Marea Britanie nu există prescripție pentru infracțiuni contra minorilor.
De ce sunt românii mai toleranți față de abuzul împotriva copiilor și ce spun specialiștii în legislație și psihologie, ne spune Mira Gomboș, jurnalistă la vice.com, invitată la Adriana Nedelea LA FIX.
Totodată, Libertatea a derulat, în ultimul an, o serie de investigații referitoare la pedepsele mici și chiar la clemența pe care o primesc agresorii sexuali asupra copiilor. Citește AICI toate investigațiile Libertății despre prădătorii de copii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro