”Oamenii mei din ASSMB mi-au ascuns documentul Corpului de Control”, și-a început Lavinia Coțofană mărturia în discuția cu Adriana Nedelea.
Iată principalele declarații ale Laviniei Coțofană, fostul director juridic al Administrației Spitalelor și a Serviciilor Medicale din București:
- Am venit la ASSMB pe 1 mai 2019 special pentru cazul Gomoiu. Mi s-a spus că au nevoie de expertiza mea. Am constatat că sunt fapte penale.
- Vorbim de decontarea unor lucrări neefectuate. Dna director părea să accepte ideea sesizării Parchetului și la un moment dat dna Blându a fost eliberată din funcție.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre plângerea ei la DNA:
- Ieri dimineață experților ASSMB li s-a interzis accesul la documente.
- Eu sunt omul care încă îi reprezint în dosar. Trebuie să informez conducerea instituției pentru că sesizarea Parchetului aparține șefului instituției.
- Nu pot spune că eram la o oarecare tensiune. Eu m-am mai opus la acte care nu mi s-au părut legale.
- Am primit sub nas să semnez o decizie de detașare pentru dna Turkes Ablachim (n.r. – director medical al ASSMB). Am cerut actele.
- Dl. Savin mi-a spus că este ok, înțeleg că a semnat în locul meu.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre reacția ASSMB:
- Asta se întâmpă pentru că nu avem respect pentru lege. Toți oamenii de acolo spun că adevărata șefă a ASSMB este doamna Turkes. Raportul Curții de Conturi nu mi-a fost prezentat.
- Am fost revocată din funcție la 11.56. Dl Savin mi-a spus că motivul este reingineering institution. Nu înțeleg de ce. Instituția nu a mai avut nici un litigiu pierdut în instanță de când am venit eu.
- Bănuiesc că era o problemă că urma să câștig la Gomoiu.
- Numirea mea a fost până pe 30 aprilie 2020. Vorbim de o revocare din funcție.
- Ieri la 10 trimiseseră integritatea să găsească vinovatul ca urmare a dezăluirilor dumneavoastră, cred.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre controlul Curții de Conturi:
- Oamenii din mandatul dnei primar au acceptat să se plătească lucrări nefăcute.
- Ceilalți ofertanți au fost eliminați pe motiv că acel ofertant are un cashflow care între timp s-a evaporat. Spunea că nu va lucra cu subcontractanți, dar a folosit doar subcontractați.
- Convingerea intimă este că vorbim de un grup infracțional organizat. Dl. Savin a dat afară experții angajați, le-a spus că nu mai au acces la documente.
Dna Firea nu referă în niciun fel la raportul Corpului de control care mi s-a ascuns. Mi s-a spus că nu au crezut că este relevant. Undeva la 15-20 milioane de euro s-au furat.
Lavinia Coțofană, fostul director juridic de la ASSMB:
- Noi am avut consultant care trebuia să ne apere. În plângere am susținut că a avut loc o deturnare a licitației. Unele acte au fost făcute cu acordul ASSMB. Bănuiesc că rolul meu era să pierd procesul și nu mi-am înțeles rolul. Nu aș putea spune cine conduce grupul.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre revocarea ei din funcție:
Dna Firea folosește argumentele constructorului. I-am spus dl. Savin că nu avem nevoie de acordul primăriei pentru a depune plângere penală, sunt bani publici.
Lavinia Coțofană:
- Acționez în baza Legii avertizării publice.
- Conducătorul instituției trebuie să sesizeze Parchetul, dar nu era nevoie ca plângerea să treacă pe la primărie.
- Înainte să vin eu acea direcție nu funcționa. Un alt motiv suplimentar al demiterii ar putea fi decizia de detașare a dnei Turkes.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre casele pentru medici:
Promovarea spitalului Gomoiu a început la momentul când eu am insistat cu plângerea penală. În loc să sesizăm parchetul, dăm bani să facem publicitate. Și la această formă de publicitate am îndoieli privind legalitatea.
Lavinia Coțofană:
- Ilegalitățile se fac pentru că există o continuitate a lor, o dorință de a-ți păstra funcția. Dl. Savin bănuiesc că este un executant ideal.
- Faptul că trusturile la care ajung banii de publicitate nu văd nicio problemă…
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre detașarea unui manager de spital:
Am lucrat la plângerea penală cu două colege. Una a fost revocată odată cu mine, cealaltă a intrat brusc în concediu medical și nu a mai semnat plângerea.
Lavinia Coțofană:
- Pe lângă supraevaluări, la spitalul Gomoiu nu merge ventilația, ușile de la sălile de operație nu se deschid decât dacă dai cu cotul, deși ar trebuie să aibă senzori. Eu sunt omul care pune cap la cap ce se întâmplă la Gomoiu.
- Există clar o frică și o obediență a angajaților. Există aceeași practică a numirii ca să fie la mâna primarului general. La ASSMB s-au organizat concursuri cu răspunsuri date.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre grupul infracțional: ”S-au furat 15-20 milioane de euro”:
- Dl. Savin mi-a cerut să-l ajut să o revoce pe adjuncta de la Achiziții.
- Sunt aduși oameni fără studii superioare prin detașare.
- Sumele de închiriere au fost duble față de prețul pieței în Greenfield. Locuințele le primesc medicii, asistentele. Există o sancțiune a CNCD pe această temă. Dna Turkes a spus că nu o interesează decizia CNCD.
- Am fost ofițer SRI. A fost o perioadă frumoasă, cu oameni foarte în regulă.
- Am fost exclusă din magistratură pentru că am sesizat Parchetul. Acum suntem la CCR.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre salariul lui Turches de 25.466 lei:
- Am avut o situație financiară relativ bună. Nu mai este aceeași.
- Evident că mă consider vânată. Am primit telefoane în care mi s-a spus că am grijă de integritatea fizică a fiicelor mele.
- O să merg și în instanță, dar nu înțeleg de ce i se permite dnei Firea să perpetueze arbitrariul, să țină niște oameni numiți. Cred că ar trebui organizat concurs, cum este regula în lege.
O invit să discutăm cu dosarul Gomoiu punct cu punct. Fiecare afirmație a ei de până acum pe acest dosar este una mincinoasă.
Lavinia Coțofană:
- Am fost șefă de promoție la Universitatea București. Este o mare frustrare să fii înlăturat de oameni agramați.
- Sunt ferm convinsă că mă voi întoarce în magistratură.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre excluderea ei din magistratura:
Se merge pe ideea că dacă înlăturăm omul care cunoaște Gomoiu povestea se închide, presa nu spune nimic pentru că dăm publicitate.
Lavinia Coțofană:
Nu toți angajații Primăriei Capitalei și instituțiilor subordonate care știau de fraude au și acceptat situația de a închide ochii după constatatrea ascunderii tunurilor de la Spitalul Gomoiu.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre pierderea mamei și a jobului, simultan:
Un om a luat taurul de coarne și a luat decizia pe cont propriu. Pentru că ilegalitățile trebuiau semnalate.
Altfel, chiar angajații din instituțiile publice riscau libertatea, pentru că puteau fi acuzați de abuz în serviciu. Pentru că știau și acceptau. Și mai și semnau. Pe bani mulți.
Jurnaliștii Libertatea au luat legătura cu acest om și vor prezenta documentele care dezvăluie o posibilă complicitate a autorităților sau chiar mușamalizare a fraudelor.
Urmărește declarațiile Laviniei Coțofană despre numirile fără concursuri:
Iar omul care dezvăluie totul vine la Adriana Nedelea LA FIX.
Paradoxal, cu cât tăcerea în jurul fraudelor de la Gomoiu era mai mare, cu atât mai zgomotoase erau laudele video din banii bucureștenilor.
Doi ani au trecut, din noiembrie 2017, de când Corpul de Control al primului ministru trimitea la Primăria Capitalei raportul despre fraudele de la Spitalul Gomoiu, raport înregistrat și la Guvern.
Supraevaluările unor echipamente sau elemente de mobilier erau constatate negru pe alb de inspectorii Corpului de Control. Datele despre fraude au fost publicate de Libertatea. Care a prezentat și inundația de spoturi de 1,1 milioane de euro ale Primăriei pe posturile TV.
Un an și jumătate după finalizarea raportului, peste 5.000 de spoturi TV, din 3 campanii platite pentru difuzare de Primărie, ajung la 8 televiziuni. Una dintre cele trei campanii începe cu imaginea spitalului Gomoiu. 8 televiziuni au dat „mândria” plătită din bani publici: „Sănătatea bucureștenilor este prioritatea Primăriei Capitalei”.