Totuși, autoritățile iau în calcul un al doilea val de epidemie și revenirea la restricții de circulație, dacă în starea de alertă va crește numărul cazurilor de coronavirus.
Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit la Interviurile Libertatea despre noile măsuri care vor fi luate de Guvern, vârful epidemiei de coronavirus și al doilea val al infecțiilor cu COVID-19,
Principalele declarații ale lui Horațiu Moldovan:
- Numărul de cazuri este încă la un nivel acceptabil. Înainte de trendul descendent, eram pe o pantă de 250-400 de cazuri, acum am coborât sub 200. O creștere mică nu are o semnificație negativă. Este un număr mic și este important că e constant, iar dacă se menține în următoarele zile, avem posibilitatea de a lua în discuție și alte măsuri de relaxare.
- Toate decesele sunt nefericite, dar numărul este mic. În general. numărul de decese de la noi a fost mic, mortalitatea a fost mai mică de 6%, cu rată de vindecare de 60%. Este mai bine ca în țările europene și este consecința gestionării acestei epidemii.
- Evaluarea situației se face zi de zi, dar concluziile se pun la două săptămâni. În jurul datei de 1 iunie urmează o evaluare, deci vom ști dacă mai continuăm măsurile de relaxare sau nu. Rămâne de văzut dacă numărul cazurilor se menține constant.
Redeschiderea teraselor este printre măsurile așteptate de toată lumea. Depinde foarte mult de comportamentul nostru, dacă înțelegem să respectăm regulile. Dacă nu aplicăm aceste măsuri, suntem în situația creșterii de decese și putem amâna relaxarea.
- Acum suntem pe un trend convenabil și luăm în calcul măsuri mai blânde.
- Spitalele COVID au locuri libere, pentru că în Terapie Intensivă sunt sub 200 de pacienți din 600 câți au fost. Din aceștia, doar 20% sunt ventilați mecanic, deci s-a demonstrat că măsurile luate au fost juste.
- Sunt trei focare în spitale și în instituții cu pacienți mai în vârstă, iar acestea nu sunt mari și sunt ținute sub control.
Sperăm ca al doilea val să fie de o amplitudine mai mică, pentru că o parte din populație a trecut prin primul val și a dobândit imunitate. În plus, mai e și experiența populației în măsurile de combatere a infecției, deci mergem spre presupunerea că al doilea val va fi mai atenuat și, sperăm, cu măsuri mai puțin restrictive.
- Cu privire la o slăbire a virusului în perioada de vară, știm că la celelalte infecții respiratorii, sezonul cald atenuează, deci s-ar putea aplica și în acest caz.
- Un posibil al doilea val ar putea fi la toamnă.
- Testarea va fi în iunie, acel studiu de seroprevalență, dacă numărul de îmbolnăviri va fi sensibil în scădere. Când lucrurile sunt stabile, e important să testăm populația României.
- Acum, suntem în faza de concepere a acestui studiu, alegem un eșantion din populație, pe județe, pe regiuni, reprezentativ pentru toată țara. Vom folosi teste serologice, din sânge, teste de a doua generație, mai performante, care permit concluzii sigure.
Nu face rău testarea Primăriei București, dar din punct de vedere al unei strategii, am aplicat cerințele Organizației Mondiale a Sănătății. Nu strică cu nimic testarea la cerere, dar noi avem obligația să testăm științific.
- Orice studiu privind infecțiile cu COVID-19 e binevenit, dar studiul Ministerului Sănătății cuprinde toată țara, inclusiv Bucureștiul, și este realizat cu un armament tehnic mai modern.
- În cazul Japoniei, unde sunt mai puține cazuri de coronavirus, măsurile trebuie să țină seama de fiecare situație în parte, de conexiuni geografice. România nu seamănă cu Japonia, noi suntem conectați geografic cu o puternică diaspora. Românii din străinătate au venit din țări care s-au confruntat cu catastrofe epidemice. Situația din Japonia e greu interpretabilă de noi, la prima vedere ar fi o diferență de densitate a populației.
- Despre o eventuală reintrare în starea de urgență, nu avem semnalul de alarmă al unei eventuale reîntoarceri, dar dacă ar fi o creștere majoră de cazuri, se va ajunge și aici.
- Românii nu vor avea interdicții să plece în vacanțe în străinătate, sunt oportune vacanțele, dar recomandăm vacanțele în România, din mai multe puncte de vedere.
- Cel mai mare risc îl reprezintă aglomerația, nerespectarea distanței dintre persoane.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro