”O asemenea afecțiune nu poate fi tratată la Elias, se tratează doar într-un spital de specialitate, precum Institutul CC Iliescu” a explicat Sorina Pintea.
La întrebarea Adrianei Nedelea dacă a cântărit faptul că Ion Iliescu a fost președintele României, când a fost transferat de la Spitalul Elias la Institutul C.C. Iliescu, Sorin Pintea a afirmat: „De obicei, nu se face nimic în plus, transferul s-a efectuat după toate protocoalele în vigoare”.
Cât privește starea de sănătatea a lui Ion Iliescu, ministul Sănătății a declarat: ”Domnul Iliescu este un pacient, este legea drepturilor pacientului. Dacă el dorește, facem publice detalii. Domnul Iliescu nu a dorit să facă acest lucru, iar spitalele au oferit comunicate”
„Media pacienților pe care îi am este de 50 de ani. Pentru că în mod frecvent am pacienți sub 40 de ani! E un șoc pentru mine să operez pacienți pe inimă sub vârsta mea”, a spus medicul primar cardiolog Cristian Udroiu de la Spitalul Universitar de Urgență București cel mai mare spital din România.
Principalele declarații ale medicului primar cardiolog Cristian Udroiu, despre o afecțiune precum cea a lui Ion Iliescu:
- Gravitatea acestei boli (pericardita lichidiană hemoragică-n.r.) depinde de timpul în care se acumulează lichidul: lentă sau imediată
- Inima trebuie decomprimată, scos acel lichid. E o manevră simplă, care nu afectează mobilitatea pacientului
- Această boală se întâlnește mai des la pacienții tineri
- La vârste înaintate, orice boală este mai gravă și poate fi catastrofică
- Recidiva poate să existe, în funcție de cauză
- Cele șase stenturi (pe care le avea montate anterior Ion Iliescu-n.r.) nu au nicio legătură cu pericardita lichidiană hemoragică
- A fost o manevră ușoară
- Recuperarea, după această operație, este rapidă
- După 24-48 ore se scoate tubulețul și se cercetează cauza
- Pericardita lichidiană hemoragică este doar vârful icebergului, trebuie depistată imediat cauza
- Cauzele acesti boli pot fi multiple, de la o simplă răceală sau infecții bacteriene, la medicamente anticoagulante sau tratamente oncologice, cu efecte adverse
- În România se înregistrează de 3 ori mai multe boli de inimă decat media europeană
- Din păcate, bolile cardiovasculare în România reprezintă un factor frecvent de mortalitate. Există 5 factori majori de risc pentru boala cardiacă ischemică (cu dureri în piept). sedentarismul, cu obezitatea, mancatul aiurea, fumatul, diabetul si hipertensiunea.. Acestea trebuie controlate. Trebuie făcută mișcare, mai ales în cazul pensionarilor.
- Dacă pacienții nu ar mai fuma, foarte rar am mai întâlni boli de inimă. Rar mai găsești un pacient cu infarct care să nu fumeze.
- Mulți pacienți reușesc să se lase de fumat după un infarct, îi sperie suficient. Până atunci, nu renunță la acest viciu și spun că fumează din plăcere sau inconștiență
- Trebuie făcută diferența între o durere în piept și un simplu junghi
Fostul președinte al României a fost operat aseară la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, iar medicii au transmis că este momentan în afara oricărui pericol.
Ceea ce părea însă a fi un control de rutină s-a tranformat într-o operație la inimă de urgență. Mai precis, Ion Iliescu (89 de ani) a fost la spitalul Elias pentru un control, unde medicii au decis să-l transfere la Institutul C.C. Iliescu, deoarece respira cu dificultate.
Diagnosticul: pericardită hemoragică, o afecțiune care implică acumularea de lichid în cord.
Ion Iliescu a fost ulterior supus unei intervenții chirurgicale, iar medicii au anunțat că se simte bine, este în afara oricărui pericol, dar va mai rămâne sub supraveghere medicală.
Mai multe detalii despre afecțiunea care suferă fostul președinte aflăm în această ediție specială, moderată de jurnalista Adriana Nedelea, care s-a alăturat recent echipei Libertatea.
Adriana Nedelea