„Întrebări sunt atât de simple pe cât pot să fie niște întrebări privind justiția de simple. Pe de-o parte, sunt întrebări pe care le așteptam din partea președintelui. Nu cred că problema va fi răspunsul la întrebări, aproape toată societatea cunoaște temele. Cred că problema va fi mobilizarea la vot”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, pentru Libertatea.
Întrebat despre riscurile privind invalidarea referendumului, acesta a declarat: „Dacă nu va fi validat, dincolo de faptul că întreaga campanie anticorupție riscă să fie compromisă, președintele va avea probleme pentru alegerile prezidențiale”, a continuat acesta.
„Un eșec va afecta cu siguranță campania din toamnă”, a mai spus acesta, precizând că invalidarea referendumului ar putea să îi dea lui Liviu Dragnea posibilitatea de a candida la alegeri.
Politologul Cristian Pîrvulescu a fost întrebat de reporterul Ștefan Pană și cum va afecta acest referendum, în cazul în care va fi validat, alegerile prezidențiale.
„Starea de spirit va fi afectată, nu situația de drept. (…) Ar putea să devină, dacă este validat, unul dintre punctele importante ale campaniei Iohannis”, a punctat acesta.
Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că întrebările sunt simple și că „nu există niciun fel de surprindere”.
„Totul face parte din manevrele președintelui Iohannis, care încearcă astfel să potențeze puțin rezultatul formațiunilor politice care îl susțin în campania electorală. Punerea în aplicare a acestor întrebări ar duce la schimbări care nu pot fi făcute”, a precizat acesta.
„Referendumul a fost făcut cu scopul de a culpabiliza PSD, Guvernul PSD, de a-l diaboliza în ochii cetățenilor”, a mai spus președintele PSD Vaslui.
Dan Barna, președintele USR, s-a alăturat și acesta discuției, afirmând că acest referendum este necesar pentru a duce normalitatea în lege.
„În realitatea, acest referendum nu face decât să confirme ceea ce un milion de cetățeni români au spus deja anul trecut. Noi am ajuns aici ca țară pentru că nivelul a fost dus atât de jos de Liviu Dragnea.”
Dan Barna, președinte USR
Președintele USR a mai spus că nu există niciun risc ca tema justiției să pună în umbră alegerile europarlamentare.
„26 mai este de această dată mai mult decât de a trimite niște europarlamentari la Bruxelles. Este mai mult, este votul dintre o Românie care să rămână democrată sau o Românie care să fie la margine de Europa. De aceea, sunt convins că oamenii vor merge și vor vota în număr cât mai mare”, a mai declarat acesta.
Întrebările referendumului pe Justiție:
1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
Pentru ca referendumul să fie validat, participarea la referendum trebuie să fie cel puțin 30 la sută din numărul total al alegătorilor, adică aproximativ 5,7 milioane.
„Adriana Nedelea LA FIX” este emisiunea de știri, evenimente și investigații difuzată live pe site-ul Libertatea zilnic, de luni până vineri.