Ionel Dancă susține că procedura constituțională pentru alegerile anticipate nu a fost inițiată deoarece PNL încearcă să obțină sprijinul unei majorități parlamentare care să garanteze succesul demersului.
Pentru asta negociem cu fiecare formațiune parlamentară în parte, mai puțin PSD care vrem să dispară din Parlament. USR este în favoarea alegerilor anticipate, cu PMP credem că vor fi alături de noi, cu UDMR nu credem să fie o problemă. Cu ALDE sunt discuții, vom vedea. Despre Pro România, când s-a putut conta pe Pro România?
Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru:
Dancă a dezvăluit că Guvernul intenționează să forțeze mâna PSD pentru ca social-democrații să depună o moțiune de cenzură. Astfel, dacă PSD se va opune adoptării pe cale parlamentară a unor proiecte importante pentru Guvern, precum alegerile locale în două tururi, eliminarea pensiilor speciale și desființarea SIIJ, atunci Executivul îți va asuma răspunderea pe aceste proiecte până în punctul în care PSD să fie nevoit să depună moțiune de cenzură.
”Acest guvern ar trebui să cadă printr-o moțiune de cenzură. Noi vă spunem că PSD trebuie să dispară din Parlament și pentru a înfrânge definitiv pesedismul din această țară avem nevoie de anticipate. Vor fi foarte multe proiecte de acte normative și vom vedea dacă PSD va fi de acord să ne lase să guvernăm”, a spus Dancă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_fa5d2c2318386973289981a77f9dd41b.jpg)
Principalele declarații ale lui Ionel Dancă:
(despre alocații pentru copii) PNL a majorat recent de la 23 la 42 de lei, în 2015 de la 42 la 84 și de la 84 la 150 de lei anul trecut, indicând de fiecare dată sursa de finanțare. Nu există nicio discuție, trebuie majorate în continuare dacă există resurse bugetare.
Președintele a promulgat legea și acum Guvernul are mai multe opțiuni. Acum majorarea nu are sursa bugetară identificată de către inițiatori. Președintele avea la îndemână întoarcerea în Parlament sau promulgarea, el a ales promulgarea legii în colaborare cu Guvernul. Rezolvarea chestiunii este atributul Guvernului, nu al președintelui.
Există o tendință în presă de a inventa diverse scandaluri, fracturi.
Odată ce ai aprobat legea plafoanelor bugetare, sursa nu mai poate fi identificată decât după rectificare. De ce să o fi întors în Parlament pentru o nouă retorică populistă? Avem legea pafoanelor aprobată și nu poate fi modificată.
Oamenii sunt conștienți că este vorba de o acțiune populistă a PSD făcută în bătaie de joc. Nu există o soluție posibilă din punct de vedere legislativ.
(despre relația cu PSD în Parlament?) Toarnă gaz pe foc când clădirea este în incediu. Este urgent ca acest Parlament expirat să se întoarcă la votul românilor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_0d33cf4d853a54e7cc9a29aa049475dd.jpg)
(despre pensii) De câte ori pe zi trebuie să ieșim să spunem că respectăm legea pensiilor pentru ca formatorii de opiniei să nu mai dea curs fumigenelor lansate de PSD? Este bine să majorăm veniturile oricărui român în măsura în care există resurse bugetare.
Orice lege poate fi îmbunătățită. A spus premierul că dorește să modifice legea pensiilor la acest punct, privind majorarea? Legea pensiilor și Legea salarizării sunt legi esențiale pentru modul de reglementare a unor sistem sociale atât de vaste.
(despre sesiunea extraordinară) Proiectul legii pensiilor speciale este al raport. Dacă se vor opune demersului PNL, avem opțiunea angajării Guvernului pe acest proiect de lege.
E un bombardament de fake news pe care nu-l puteți contesta. Cum s-a întâmplat la începutul anului când a fost o avalanță de afirmații că PNL nu dorește să majoreze salariile profesorilor.
Premierul Orban vorbește din vara anului trecut de anticipate. Îți trebuie o majoritate care să-ți garanteze că procedura se va finaliza cu rezultatul dorit. Noi suntem hotărâți să facem toate eforturile pentru a ajunge o anticipate. Trebuie asigurată o majoritate parlamentară care să susțină un astfel de demers. Pentru asta negociem cu fiecare formațiune parlamentară în parte, mai puțin PSD care vrem să dispară din Parlament. USR este în favoarea alegerilor anticipate, cu PMP credem că vor fi alături de noi, cu UDMR nu credem să fie o problemă. Cu ALDE sunt discuții, vom vedea. Despre Pro România, când s-a putut conta pe Pro România?
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_37ab87ce087da01ea38418de39decaa0.jpg)
(demisia premierului) Acest guvern ar trebui să cadă printr-o moțiune de cenzură. Noi vă spunem că PSD trebuie să dispară din Parlament și pentru a înfrânge definitiv pesedismul din această țară avem nevoie de anticipate. Vor fi foarte multe proiecte de acte normative și vom vedea dacă PSD va fi de acord să ne lase să guvernăm.
(alegerile locale în două tururi) Noi avem câteva priorități: eliminarea pensiilor speciale, alegeri locale în două tururi și deființarea SIIJ. Noi le-am dori să fie adoptate pe cale parlamentară, dar suntem pregătiți să ne angajăm răspunderea dacă PSD continuă să ne blocheze aceste acțiuni.
Noi nu stăm să așteptăm nimic de la PSD. Există o sesiune parlamentară care va începe în februarie și atunci este cadrul firesc pentru a pune pe ordinea de zi proiectele de care vorbeam.
Timpul nu mai are răbdare cu dorințele românilor și nici cu jocurile PSD.
(de ce l-a deranjat pe L. Orban posibilitatea să nu mai fie prim-ministru?) Era revoltat de un fake news grosolan al unor ziariști. Ludovic Orban este candidatul pentru poziția de premier votat în forurile statutare ale PNL și este candidatul PNL în orice scenariu viitor.
(de ce nu demisionează pentru anticipate?) Pentru că nu ne jucăm. Trebuie să analizăm care sunt procedurile astfel încât anticipatele să nu producă mai mult rău decât bine. Acest lucru se poate face într-un cadru parlamentar existent. Tot ce facem este să adoptăm legile de care are nevoie România cu riscul de a crea nemulțumiri în tabăra PSD care sperăm să se concretizeze într-o moțiune de cenzură.
(discuțiile miniștrilor cu președintele) Sunt întâlniri tematice, nu sunt primele. Se discută probleme pe fiecare domeniu, este absolut normal în cadrul parteneriatului Guvernului cu președintele.
(autostrada Pitești-Sibiu) Nu există un blocaj, suntem cu procedurile în derulare. Suntem în dialog cu Comisia Europeană. Este absolut jenant să vină un ministru care nu a făcut nimic să se bucure hidos, în condițiile în care el nu ar trebui să ridica capul din pământ.
(controlul de la ISU) Am încredere că aceste controale vor evidenția disfuncționalitățile în modul de organizare în situațiile de urgență. Dl. Vela e un om hotărât și aplicat.
(cazul mituirii medicilor de compania KRKA) O situație inacceptabilă. Astfel de practici au loc în sistemul medical din România. Ei au obligația de a participa la ANM astfel de participări. Ministrul Sănătății cred că vine cu o viziune europeană și cu un prestigiu incontestabil și re capacitatea de a găsi soluții pentru a diminua acest fenomen.
(poluarea din București) Costel Alexe a prezentat informațiile pe care le deține la Ministerul Mediului. Analizele pot fi solicitate, nu cred că se pune problema că ministrul nu cunoaște realitatea. Problema a stat ascunsă până când a venit el la minister. Pe cifrele noastre, în stațiile unde se monitorizează calitatea aerului, doar la Cercul Militar avem 46 de zile cu depășirea limitei admise. Următoarea zonă în topul poluării este Mihai Bravu, cu 38 de zile. Dna Firea, absolut penibilă, ne invită să ne mutăm din București. O preocupă doar artera de la Voluntari în București care duce la ea acasă și culmea tupeului cere modificarea mersului trenurilor pentru că se fac cozi la calea ferată. Atâta poate dna Firea.
(sora dnei Firea demisă de la Garda de Mediu) Când Bucureștiul este monitorizat cu indicatori care trec limitele, iar Garda de Mediu nu ia nicio măsură, nu credeți că este o legătură?
Urmărește în fiecare zi seria de materiale dedicate finalei prezidențiale – „Nicușor Dan vs George Simion”!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_9df5f88d463b992a5e3897d2663ffc01.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d05137a47cd0d6ec755b73983344990b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_9071dd69a5f0d30c1ddd5d32762c4ea3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_b5102c2c7829dfb33f92e2a94d6af204.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_e5e6378c4e8860490f6b032c863a21bc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_0aa06875a370866f932db8c68911c933.jpg)