UPDATE ora 19.00 Nelu Tătaru a depus, joi, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Sănătăţii.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea lui Nelu Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii. Tătaru a fost numit ministru după ce Victor Costache a demisionat din funcţie.
Declaraţia şefului statului vine după demisia ministrului Sănătăţii, Victor Costache, joi dimineață.
Libertatea transmite în regim de LIVE TEXT declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis:
- Am primit în cursul acestei dimineți de la premierul Ludovic Orban propunerea pentru numirea domnului Nelu Tătaru în funcția de ministru al sănătății.
- Am luat act de demisia domnului Costache și am semnat decretul de numire a noului ministru.
- Domnul Tătaru cunoaște foarte bine care este situația în acest moment în sistemul sanitar și trebuie să ia urgent toate măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infectării cu noul coronavirus.
- Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul acestei zile.
- Așa cum știți, începând cu ora 17.00, voi participa la o videoconferință cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19.
- Pandemia afectează puternic toate statele membre ale Uniunii și este nevoie de acțiune comună susținută la nivelul Uniunii pe multiple paliere, pentru a încerca să limităm, pe cât posibil, efectele negative ale acestei crize.
- Din perspectiva noastră, a României, și a priorităților noastre în gestionarea provocărilor pe care le-a determinat epidemia de COVID-19, intenționez să subliniez, în cadrul acestor discuții, o serie de aspecte deosebit de importante pentru noi:
- În primul rând, la nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achiziții în comun de echipamente și dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei. Este vorba de mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare și echipamente de laborator.
- Având în vedere că situația s-a deteriorat rapid și în țara noastră în ultimele zile, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziții comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale.
- Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putință, pentru ca statele membre interesate, adică și noi, și România, să poată intra rapid în posesia acestor produse.
- De asemenea, la nivel european s-a decis, în baza unui proiect aprobat în timpul Președinției noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, un mecanism european destinat prevenirii, pregătirii și reacției Uniunii Europene la diferite crize și dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm.
- Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre.
- Într-o primă etapă, achiziția derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecție – măști și costume individuale de protecție – și ventilatoare.
- Această procedură se desfășoară independent de achizițiile făcute direct de Comisie, dar, evident, că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea și noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică.
- Voi prezenta în cadrul videoconferinței eforturile pe care România le face deja în proiect, discuțiile cu furnizorii fiind deja demarate, voi solicita o finanțare mai consistentă pe acest program și voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult și în alte zone din acest mecanism.
- În altă ordine de idei, le voi transmite partenerilor noștri din Uniune că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare funcționale pentru a asigura accesul adecvat al cetățenilor noștri la bunurile esențiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanțurile de aprovizionare și evitarea apariției altor blocaje.
- În același timp, libera circulație a bunurilor este esențială și pentru menținerea în parametri funcționali a activității economice, care este supusă, la acest moment, unor limitări importante.
- Comisia Europeană a elaborat deja o serie de recomandări în acest sens, menite să faciliteze transportul de mărfuri în interiorul Uniunii Europene.
- Un alt aspect pe care îl voi menționa se referă la repatrierea cetățenilor români aflați în prezent fie în afara Uniunii, fie în state membre și care, din motive obiective, doresc să revină în România.
- Este importantă cooperarea tuturor pentru a putea permite revenirea cetățenilor europeni în țările lor de origine, mai ales în condițiile în care multe state au impus restricții de circulație.
- Cea mai vulnerabilă categorie continuă să fie lucrătorii noștri mobili, în special lucrătorii detașați și cei sezonieri.
- Noi facem tot posibilul pentru a le asigura întoarcerea în siguranță acasă. Cu toate acestea, nu este o sarcină ușoară, având în vedere numărul totuși semnificativ de cetățeni și restricțiile impuse peste tot în Europa.
- Nu în ultimul rând, voi sublinia și necesitatea identificării unor soluții de atenuare a efectelor produse de această criză în plan economic, dar și social. Efectele negative ale acestei pandemii asupra activității economice se fac resimțite la nivelul tuturor statelor membre și situația, din păcate, se înrăutățește constant.
- România, ca și alte state membre, este puternic afectată de această criză, mai ales în sectorul industrial, și, prin urmare, avem mare nevoie de o acțiune coordonată la nivelul Uniunii.
- În același timp, consider că este important să începem să gândim o strategie de recuperare postcriză. Comisia Europeană trebuie încurajată, trebuie să înțeleagă că trebuie dezvoltat un plan de acțiune, bazat pe o evaluare cuprinzătoare a consecințelor și a posibilelor instrumente aplicabile tuturor statelor membre pentru sprijinirea recuperării.
- Uniunea Europeană în ansamblul său și fiecare stat membru în parte traversează, în aceste momente, o perioadă extrem de dificilă.
- Ne confruntăm cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid și să găsim cele mai bune soluții pentru toți cetățenii noștri.
- Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din această grea încercare, iar noi vom înțelege, o dată în plus, cât de importante sunt valorile, libertățile și credințele care ne unesc și pe care, de multe ori, uităm să le apreciem cum se cuvine.
- Dragi români, în finalul acestei declarații, vreau să reiau apelul meu către toți românii.
- Respectați, vă rog, dragi români, restricțiile impuse de autorități!
- Stați acasă, pentru că doar așa putem să ne protejăm sănătatea! Cu cât reușim acum mai bine să ținem sub control și să limităm răspândirea coronavirusului, cu atât mai repede vom putea să revenim cu toții la activitățile cărora le simțim acum lipsa!
- Știu că este greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos!
Premierul Ludovic Orban a anunţat, de la Palatul Victoria, că îl propune pe secretarul de stat Nelu Tătaru pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro