UPDATE ora 18:20 Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat că „datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare”, iar în cadrul ședinței s-au discutat „care ar fi indicatorii de calcul pentru carantinare cei mai sugestivi privind procesul epidemiologic”, pentru ca „imaginea oferită, atunci când vor fi calculați, să fie imaginea cea mai apropiată de realitate”.
„Sunt 6 indicatori, am avut încă două variabile în interpretarea acestora, drept pentru care ne-am înțeles cu toții că vom face simulări, iar mâine, la ora 13:00, ne vom întâlni ca să tragem concluzia finală”, a precizat Andreea Moldovan.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății nu a detaliat care sunt cei 6 indicatori, afirmând că „vă spun mâine care sunt, pentru că este important să îi calculăm. Sunt practic indici de evoluție, de trend evolutiv, de rată de incidență, de capacitate de testare sau de număr de cazuri pe o unitate teritorială, focar, fără focar, deci sunt indicatori tehnici pe care, când îi vom agrea cu toții, îi vom face publici”.
Întrebată dacă ar putea fi introdusă obligația pentru o localitate de a face un anumit număr de teste, Andreea Moldovan a răspus: „Ar fi extrem de important. În aceste județe cu testare redusă, cu 10-20-100 de teste, nu știi ce se întâmplă”.
„La ora 14.00 Ministerul Sănătății va organiza o întâlnire cu reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică, Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și cu specialiști în sănătate publică și epidemiologie privind situația epidemiologică”, a transmis, luni, Ministerul Sănătății.
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, duminică seara, la Digi 24, că în ședința de azi se va discuta și despre schimbarea criteriilor de carantină.
„Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1.400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a explicat Andreea Moldovan.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a spus că în ședința de azi se va discuta și despre posibilitatea impunerii unei carantine de weekend.
„Aș propune, de exemplu, carantina de weekend, este momentul în care toată lumea are o dorință extremă de a se mobiliza și a pleca în toate locurile. Mi s-ar părea important să limităm acest lucru. Este o idee”, a spus medicul epidemiolog.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro