Principalele declarații ale corespondentului Libertatea Mircea Barbu
- De azi dimineață mă aflu la granița siriano-irakiană. În spatele meu se află punctul de trecere al frontierei. Este o zonă destul de sensibilă. E singurul deschis între Kurdistanul irakian și cel sirian. E punctul prin care în ultimele 24 de ore au sosit circa 2.500 de refugiați. Numărul lor e mult mai mare. Sunt undeva la 3.000-4.000 de refugiați săptămâna aceasta și încă 3-4.000 săptămâna trecută, de când a început conflictul cu Turcia, asta în afară de cei aproape 300.000 de refugiați interni din Siria care se află la mai puțin de 200 de metri de locul în care mă aflu eu.
- Situația de aici este destul de gravă, având în vedere că majoritatea organizațiilor umanitare s-au retras din zonă, și-au retras personalul.
- Oamenii care vin aici, refugiații care sosesc la acest punct de frontieră, sunt practic ai nimănui. Nimeni nu îi ajută, nimeni nu le acordă asistență medicală, mâncare, apă. Practic, sunt lăsați pe cont propriu.
- În spatele meu trec camioane cu refugiați.
- Despre Roxana, această româncă extraordinară pe care am cunoscut-o aici în ultimele zile în Irak. O femeie cum rar întâlnești, o femeie a cărei poveste m-a impresionat foarte mult. Cititorii noștri să citească această poveste și să înțeleagă ce sacrificii uriașe face această fată. Este o femeie curajoasă care, după o carieră în România, în fonduri europene, la Iași, a stabilit că vrea să facă mai mult cu viața ei. A întâlnit cu ONG din Timișoara care ajuta refugiați, după care a decis să facă un pic mai mult pentru ei și s-a mutat în Turcia, la granița turco-siriană.
- Trebuie să închid acest interviu pentru că, din motive de securitate, nu mă lasă să filmez.
Acolo unde un armistițiu fragil, de 120 de ore, de fapt un acord de încetare a focului pentru retragerea kurzilor, a oprit parțial vocea armelor. Temporar sau definitiv, rămâne ca Turcia, de fapt Recep Tayyip Erdogan și SUA să încline balanța spre pace sau război.
Mircea Barbu a dat de de o româncă din Iași care a dat confortul de acasă pe nesiguranța din zona de război. De ce? Pentru a ajuta refugiații din calea armelor.
Despre pericolul și umanitatea din mijlocul războiului, vorbim cu Mircea Barbu, la Adriana Nedelea LA FIX.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro