Cele 15 apeluri (din care 8 efectuate de o singură familie, cu două victime decedate, copil și mamă) nu au mirat pe nimeni, până când femeia a decedat.
Trecuseră 48 de ore de la primul apel. Timp în care toți locatarii de pe Miorița 8 au rămas în blocul de locuințe, amenințați de substanța otrăvitoare.
O declarație a responsabililor ambulanței Timiș a atras atenția: „Dispeceratul de serviciu de azi nu mai știe ce a făcut dispeceratul de ieri sau alăltăieri”. Turele s-au schimbat, informația a rămas în urmă.
Cum funcționează un sistem de urgență care „uită” ce s-a întâmplat ieri, vedeți la Adriana Nedelea LA FIX.
Subiectul a fost discutat împreună cu Iancu Leonida, director al Serviciului de Ambulanță Timiș.
”Dureri abdominale și vărsături sunt simptome cu care ne întâlnim foarte frecvent. Doi copii i-am internat, nu au avut nimic, O pacientă ținea și cură de slăbire. Unul nu a vrut să meargă la spital, copilul care va deceda 10 ore mai târziu”, a spus Leonida.
”Toate cererile au fost servite, ce puteam face mai mult? Nu aveau simptome identice. Copilul de care spuneți avea dureri abdominale, vărsături, apoi o femeie de 33 de ani a venit cu cefalee”, a continuat șeful SAJ.
Întrebat în mod repetat dacă la SAJ Timiș există un mecanism sau o persoană care să poată face conexiunea între cazuri precum cel al deratizării care a ucis trei persoane, Iancu Leonida a spus că nu s-a pus problema conexării cazurilor deoarece pacienții au avut simptome diferite care, în primă instanță, nu erau foarte grave.
”Le-am trimis mașină cu medic, le-am propus internare. Nu sunt mentalist să mă gândesc la o intoxicație (…) Apelurile s-au întins peste trei zile și nu au fost pentru simptomatologie severă care ar fi atras atenția. Pe perioade de 12 ore pe tură avem câte un medic șef pe tură. Din teren echipajele noastre nu ne-au semnalat nimic”, a spus directorul SAJ Timiș acesta adăugând că sunt frecvente cazurile când ambulanțele sunt solicitate des din același loc la intervale reduse de timp, mai ales în cazul unor toxiinfecții alimentare.
Șeful Ambulanței a afirmat că nu are ce să-și reproșeze în acest caz, în pofida morții a trei persoane
”A fost o întâmplare total nefericită prin evoluția ei… Nu căutați acum țapi ispășitori. Nu-mi reproșez, mi-aș fi reproșat dacă aș fi tratat semnalele cu indiferență. (…) Dacă oamenii de la fața locului nu ne-au semnalat nimic, ce era să facem?”
Deși apelurile la 112 veneau din aceleași loc, medicii au evaluat doar simptomatologia cazurilor tratate.
”A fost primul copil la 9 și ceva. Copilul a refuzat internarea. La vreo patru ore a mai venit o solicitare, cu greață și vărsături – data trecută fuseseră dureri abdominale. Cu greață și vărsături era o femeie de 33 de ani care ținea și o cură de slăbire. Apoi au fost doi copii cu diaree care au fost aduși la spital. Apoi a venit copilul care murit, sufocat cu lapte”, a mai spus Leonida.