Principalele declarații ale jurnalistei Emilia Șercan
- Despre declinarea dosarului de amenințare la DNA. Am aflat despre acest lucru din presă. Din ceea ce cred eu și știind cam ce se întâmplă situații de genul acesta, cred că este vorba despre faptul că în dosar mai sunt implicate alte persoane, probabil persoane care au funcții de conducere care atrag competența Direcției Naționale Anticorupție.
- Nu știu pe ce tip de infracțiune pentru că ei sunt specializați pe infracțiunile de corupție. Sper că voi putea să aflu și eu mai multe în cursul zilei de astăzi sau în zilele următoare ca să înțeleg de fapt ce se află în spate pentru că plecând de la o simplă amenințare cu moartea, văd că ajungem la potențiale infracțiuni de corupție.
- Despre teza plagiată de Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție. Teza de doctorat a rectorului Academiei de Poliție este plagiată într-o proporție foarte mare – peste 70 la sută. Eu cred că teza este plagiată integral, însă n-am reușit eu să identific toate sursele pentru a demonstra. Eu am putut să demonstrez cu sursele pe care le-am găsit că teza domnului Adrian Iacob este plagiată, domnul Adrian Iacob fiind rectorul Academiei de Poliție și fiind și comandantul unității.
- Academia de Poliție are un statut special. Este o instituție de învățământ militar, fiind în subordonarea Ministerului Educației, fiind obligată să respecte toate principiile care reglementează o universitate normală, dar și în subordinea și subordonarea Ministerului de Interne.
- Despre posibilitatea ca rectorul Academiei să fie cel care a amenințat-o cu moartea. În momentul de față nu exclud nimic. După ce am scris despre teza domnului Iacob, am simțit că ceva nu este în regulă, că se schimbă atitudinea celor din Academia de Poliție față de mine. Mă refer la atitudinea instituțională. Eu nu am beneficiat de un regim special în relație cu Academia de Poliție. M-am dus acolo ca orice jurnalist.
- După ce am scris despre teza domnului Iacob, a fost demarat acel control al Corpului de Control al Ministrului de Interne, iar în ziua în care eu am trimis o nouă solicitare pentru un acces la bibliotecă pentru a vedea o altă teză de doctorat, în acea zi, prin dispoziția rectorului Adrian Iacob a fost înființat un grup de lucru care avea ca directivă să modifice regulamentul de acces la biblioteca Academiei de Poliție. Printre variantele vehiculate în grupul acela de lucru și printre directivele impuse grupului de lucru fiind modificarea regulamentului astfel încât persoanele din exterior să nu mai poată să ajungă în Academia de Poliție, la bibliotecă sau să limiteze accesul la Academie să nu mai poți să intri cu laptop și cu telefon mobil în bibliotecă.
- Ceea ce eu remarc este faptul că oamenii s-au gândit la toate variantele pentru a limita accesul presei. Nu spun doar de mine. Nu sunt singurul ziarist care s-a dus acolo. E clar că ei au încercat să ridice tot felul de ziduri pentru ca noi să nu ajungem la acele teze de doctorat. O teză de doctorat este un document public.
- Despre tentativele de intimidare. Probabil că oamenii în acest de situații disperate pot să se gândească la astfel de lucruri. Probabil ei s-au gândit că mă voi speria și voi renunța să mai fac ceva. Au mizat pe faptul că nu mă voi duce să spun nimănui, să nu mă plâng cuiva și pur și simplu sta pur și simplu și voi spun: Am fost amenințată cu moartea. Ia să-mi bag eu mințile în cap și să nu mai fac absolut nimic.
- Despre contextul în care l-a cunoscut pe Adrian Iacob. L-am întâlnit la o serie de evenimente la Academia de Poliție. Prima dată l-am cunoscut pe domnul Iacob atunci când fostul ministru al Educației, domnul Liviu Marian Pop, a încercat să susțină teza de doctorat, dar nu a mai primit titlul de doctor. Domnul Iacob a prezidat respectiva comisie. Atunci l-am întâlnit pe domul Iacob pentru prima dată. Dumnealui a fost elegant în relația cu mine.
- Despre Adrian George Bărbulescu, ofițerul care i-ar fi trimis mesajul de amenințare cu moartea. Acum am auzit și eu prima dată. Nu l-am întâlnit vreodată în vreo documentare de-a mea. Nu i-am găsit numele pe nicăieri. În momentul în care am auzit prima dată numele lui ieri, a fost o surpriză pentru că au putut să stabilesc vreo conexiune între această persoană. N-am putut să stabilesc această conexiune și m-am gândit evident ce motivație ar fi avut o persoană care nu mă cunoaște, nu m-a întâlnit niciodată, nu are o teză de doctorat, nu este înscris, ci pur și simplu lucrează în Academia de Poliție.
- Singura explicație este că a fost pus de cineva, i-ar fi promis ceva. Este de fapt instrumentul sau intermediarul unei alte persoane sau a unui grup extins de persoane. Acest ofițer de poliție a declarat că a fost pus de rector. Nu știu dacă rectorul este de unul singur în această poveste sau dacă a fost vreo discuție între ei doi. Dacă nu cumva vorbim despre un grup infracțional în care sunt implicate mult mai multe persoane.
- Cred că în momentul de față rectorul Academiei de Poliție ar fi trebuit să facă un pas în spate încă din momentul în care s-a scris că teza lui este plagiată pentru că nu poți să stai într-o funcție de conducere a unei Academii și tu să fii acuzat de plagiat. Este o chestiune de onoare, cred. El ar fi trebuit să facă un pas în spate și să aștepte o decizie din partea CNATCU. El nu a făcut lucrul ăsta.
- Având garanția că el rămâne în funcție, poate să controleze lucrurile în interior: Comisia de Etică, pe ceilalți colegi din Senat, din Consiliul de Administrație pentru că un rector are o funcție și o putere foarte mare într-o academie. Eu mă gândesc că nu a făcut pasul în spate, încercând să rezolve problema plagiatului lui și poate pentru a-i ajuta, sprijini, cerând sprijinul și altor colegi care se află în aceeași situație cu el.
- Eu știu că sunt foarte multe teze plagiate ale altor profesori. Acolo foarte multe persoane cu funcții de conducere, profesori universitari, au teze de doctorat plagiate. Însă nu toți profesorii și toate cadrele didactice de la Academia de Poliție sunt în această situație. Sunt sigură că sunt oameni onești, sunt oameni cinstiți acolo.
- Domnul Iacob a rămas în funcție pentru a-și securiza poziția, pentru a-și păstra influența și pentru a obține sprijinul și garanțiile că el va primi un verdict de neplagiat.
- Despre lucrările plagiate. Chiar și Alina Bica are teza plagiată. N-am mai apucat să scriu despre ea.
- Teza lui Cătălin Ioniță, șeful Direcției Generale Anticorupție din MAI, este plagiată de la primul cuvânt până la ultimul cuvânt, de la prima pagină până la ultima pagină. Este un plagiat integral, 100 la sută. Este halucinant să vezi o decizie a Comisiei de Etică în care se spune negru pe alb că teza respectivă este în regulă, că teza nu este plagiată.
- Acolo s-a creat un sistem. Această școală de ordine publică și securitate națională, această școală doctorală e în primul rând este fundamentată pe un domeniu științific care nu există. Nu există nicăieri în lume aceasta: ordine publică și siguranță națională. Este un concept ordinea publică, nu poate fi un domeniu științific.
- Acest domeniu a fost înființat în 2002 de Gabriel Oprea împreună cu fostul rector al Academiei de Poliție, Costică Voicu, cel care i-a coordonat teza domnului Iacob, de altfel, și cu Ion Dascălu, un alt profesor, care a creat și el o rețea extinsă de plagiatori.
- A atras oameni politici, magistrați, procurori și judecători, polițiști, ofițeri de rang înalt din Poliția Română, generali, oameni din serviciile secrete din serviciul secret al Ministerului de Interne, oameni din diverse structuri județene al Poliției și oameni cu funcții și cu un potențial de business.
- De exemplu, Bogdan Buzoianu, mogulul energiei din România, are și el o teză de doctorat la Academia de Poliție. În ce condiții, probabil discutabile.
- Nu s-a schimbat nimic. Ba din contră, acest sistem s-a perpetuat de la an la an. Au creat rețele de plagiat care s-au bazat pe pe influență, putere, funcții și pe bani.
- Un titlu de doctor înseamnă mai mulți bani la salariu pentru cei care lucrează în sistemul de stat. Înseamnă 950 de lei pe lună. Apoi înseamnă posibilitatea de promovare în funcție.
- Titlul acesta doctor nu doar legitimează, ci și să posibilitatea avansării în carieră, bani mai mulți care se calculează la pensie.
- În aceste sisteme ermetice, cum este sistemul militar, vorbim despre caste create pe influență, pe relații, rețele de putere, aici lucrurile sunt aproape de neclintit. Vedem că ei s-au protejat unii pe alții.
- Aceste persoane cred, speră sau sunt convinse că au o putere foarte mare, un spate asigurat care le permite să iasă cu o asemenea demonstrație de forță chiar în ziua în care este identificată, ridicată de pe stradă acea persoană care m-a ridicat pe mine.
- Despre momentul în care a fost amenințată. Eram în parcarea unui magazin. Primesc un SMS, văd că este un număr necunoscut, era noapte. Am citit mesajul. A fost un moment, n-aș putea de frică, spaimă. Nu e comod să citești. Eu am cenzurat conținutului e-mailului pentru că partea cenzurată este foarte dură. Nu pot să o las pe mama mea să citească așa ceva.
- Știu în ce m-am băgat. Știu ce interese am deranjat. Știu ce putere, influență, ce poziții și de ce sunt capabili acești oameni.
- Pot spune că m-am speriat. Nu am știu ce să fac. Am fost în postura în care eu, ziarist de investigație, nu am știut ce să fac în momentul respectiv. Nu am știut cum să reacționez. Știam că trebuie să sun pe cineva, dar nu știam pe cine să sun. A fost un moment de derută pentru mine.
- Primul gând a fost că trebuie să mă duc la Poliție și am știut că nu trebuie să las nici măcar un minut în plus, tocmai gândindu-mă că persoana respectivă să își acopere urmele.
- Am mers la Serviciul de Investigații Criminale al Poliției Capitalei. Am dat declarația respectivă în care am spus ce s-a întâmplat.
- În momentul în care chiar eram în secția de Poliție și m-am spus doamnei că am primit și alte amenințări în trecut, ea m-a întrebat cum arătau acele mesaje. Am intrat pe mesageria de Facebook și am găsit un nou mesaj de amenințare. Arăta conținutul respectivului mesaj, chiar dacă nu era la fel de dur ca acesta, că e o legătură între mesajul primit pe Facebook și cel primit pe telefon. Era aceeași notă: suntem mai mulți.
- E posibil ca legătura dintre acel ofițer și rectorul Academiei să fie una reală.
- Despre al doilea mesaj de amenințare primit pe Facebook. Era un cont fals și erau mai multe mesaje venite într-un timp foarte scurt.
- Nu știu ce aș putea să-i transmit rectorului. Probabil aș întreba dacă a meritat, dacă despre el este vorba. Același lucru l-aș întreba și pe tânărul polițist: dacă a meritat să-și distrugă cariera, viața, liniștea, viața pentru lucrurile acesta.
- Voi continua pentru că este meseria mea. Voi face lucrul acesta nu doar pentru că asta știu să fac, este meseria mea și nu cred că mă poate opri ceva să scriu, atâta timp cât am informații.
- De patru ani de zile scriu despre cele mai puternice persoane din statul român, începând cu un vicepremier, cu un prim adjunct de serviciu de informații, cu generali de informații, miniștri și chestori de poliție.
- Niciunul nu m-a dat în judecată. Nu am niciun singur proces. Dacă aceste persoane considerau că le-am făcut o nedreptate, că le-am calomniat, defăimat, puteau foarte bine să aleagă calea instanței și să mă târască tribunale. Niciunul nu m-a dat în judecată. De ce oare?
- Sunt o fanatică a documentării, o fanatică a verificării informației. Mi-am făcut meseria cu foarte mare rigoare și acesta este motivul pentru care nu am fost niciodată chemată și dată în judecată pentru o astfel de investigație.
- Despre acuzațiile de plagiat lansate de jurnaliștii publicației Turnul Sfatului. Este o înscenare. Acea teză de licență este un dosar cu șină, un dosar în care pui, scoți și pui de ce vrei.
- Am dat în judecată Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru a obține o serie de informații. Ei nu pot să facă dovada că acea teză de licență este arhivată. Ei nu pot să facă dovada că acea teză de licență este a mea. Este o chestiune pe care trebuie să o rezolv.
- În declarația de la Poliție am spus că știu că știu faptul că cei de la Academia de Poliție mi-au verificat teza de doctorat, sperând că vor găsi că e plagiată astfel încât să mă denigreze. În acești ani de zile m-am simțit bombardată. Vâzând că nu mă potolesc, au încercat să găsească variantele posibile pentru a-mi închide gura pentru a mă face să tac.
- Dacă n-au reușit cu povestea cu teza de licență, au văzut că teza de doctorat este curată, au încercat să mă înjure, să scrie tot felul de nenorociri prin ziarele pe care ei le controlează, au trecut la amenințări cu moartea.
- Nu am plagiat lucrarea de licență. Evident! Ar fi fost… Cum să mă apuc să scriu despre lucrurile ăstea știind că eu am un schelet în dulap?
- Universitatea „Lucian Blaga” va trebuie să demonstreze într-un final că acea lucrare îmi aparține, că acea lucrare este arhivată. În primul rând, ei nu au documente pentru că de asta i-am dat și în judecată, să-mi pună la dispoziție un document care să arate că acea lucrare a fost arhivată. Lucrare mea nu a fost arhivată. Ei nu au nimic. În momentul în care i-am dat în judecată și au văzut că am luat în serios povestea, mi le-au pus la dispoziție prin intermediul instanței.
- Ar trebuie să se schimbe mentalitatea pentru că tezele acestea de doctorat nu sunt niște posibilități de ne împăuna cu ceva ce noi nu avem și nu suntem în stare să facem. Tezele acestea de doctorat trebuie să fie accesate de cei care vor să facă cercetare științifică. Tezele de doctorat ar trebuie să reprezinte acele materiale, cercetări, un motiv de mândrie.
- Prin aceste plagiate, aceste doctorate au devenit o rușine în România.
Emilia Șercan a scris pe Facebook că „este într-o evidentă stare de consternare. Un ofițer de poliție, pus să apere legea, amenință cu moarte un ziarist de investigație. Este inimaginabil așa ceva!”.
Jurnalista este în studioul redacției și vorbește cu Adriana Nedelea despre tot ce s-a întâmplat de când a primit tulburătorul mesaj al polițistului care este masterand la „Comunicare socială proactivă a Poliției”!
Reacția Academiei de Poliție: „Instituția nu a fost înștiințată că un angajat al Academiei este vizat în anchetă”.
Citește și:
Ofițerul care a amenințat-o pe Emilia Șercan este angajat de un an la Academia de Poliție