UPDATE ora 20.40 Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că parlamentarii social-democraţi nu vor participa luni la şedinţa plenului comun al Parlamentului în care urmează să fie învestit Guvernul Orban 2.

„Decizia PSD este că luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban. Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat”, a spus Ciolacu la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Curtea Constituţională urmează să decidă, luni, în aceeaşi zi cu şedinţa Parlamentului pentru votul de învestitură, dacă decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l desemn premier, imediat după ce a fost demis prin moţiune de cenzură, este constituţională.

Boicot la votul de învestitură de luni

UPDATE ora 17.30 PSD va boicota votul de luni, la învestirea Guvernului Orban II, au precizat pentru Libertatea surse din PSD.

PNL şi USR au, astfel, o problemă în a asigura cvorumul la şedinţa de luni.

O amânare a votului ar încurca planurilor liberalilor privind declanşarea anticipatelor, care are anumite termene care trebuie respectate.

PSD va justifica decizia prin faptul că aşteaptă decizia CCR privind conflictul în urma desemnării lui Ludovic Orban premier dar şi pentru că aproape toţi miniştrii au primit avize negative la audierile din comisiile de specialitate.

Ciolacu: „Vom veni cu proiect de lege asumat de către PSD cu parte din ordonanţă în ceea ce priveşte diaspora”

UPDATE ora 17.00 Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că susţine „categoric” respingerea Ordonanţei de urgenţă privind alegerile anticipate şi la Camera Deputaţilor, precizând că PSD va depune în Parlament un proiect de lege în care va prelua prevederile din ordonanţă referitoare la diaspora.

„Domnul Orban în continuare este în campanie electorală, chiar dacă e demis, şi minte. Mai mult, PSD, la fel cum a dovedit când a făcut sesiune extraordinară la solicitarea preşedintelui României, a fost pro votul de 3 zile pentru cei din diaspora. Mai mult, vom veni cu proiect de lege asumat de către PSD cu parte din ordonanţă în ceea ce priveşte diaspora şi îl vom înainta Parlamentului”, a spus Ciolacu, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, întrebat în legătură cu afirmaţiile liderilor liberali potrivit cărora PSD respinge OUG pentru a se răzbuna pe diaspora.

Întrebat dacă PSD va respinge ordonanţa şi la Camera Deputaţilor, Ciolacu a răspuns: „Categoric”. „În cazul în care ne încadrăm în cele 6 luni constituţionale şi recomandarea Comisiei de la Veneţia pentru modificarea alegerilor, cu alte cuvinte dacă sunt alegeri la termen, şi eu cred că vor fi alegeri la termen, va fi preluată în integralitate dispoziţia din Ordonanţă”, a adăugat Ciolacu.

PSD ar vrea să boicoteze votul de luni pentru învestitura Guvernului Orban II

În interiorul PSD se discută despre posibilitatea boicotării votului de învestitură pentru Cabinetul Orban II.

Astfel, parlamentarii PSD ar putea să nu vină la şedinţa în care are loc votul, pentru a nu se înregistra cvorumul.

Ludovic Orban, premierul desemnat, a declarat, marți seara, că nu poate garanta sută la sută că va fi cvorum în plenul reunit de luni, pentru e posibil să fie „pesediști care vor chiuli de la serviciu”.

„Nu pot să garantez 100%. Vom vedea. Sigur dacă pesediștii vor chiuli de la serviciu, e posibil să nu avem cvorum. Orice astfel de atitudine de boicot va fi sancționată drastic de oameni. De altfel, am văzut mulți lideri PSD care au spus că nu le e frică de anticipate. Aștept să se comporte așa cum au dat declarații”, a spus premierul desemnat.

Oficial, social-democraţii spun că acesta ar fi un mod de a protesta pentru că nu se ţine cont de avizele de respingere pentru miniştrii propuşi. Neoficial, aceasta este o strategie a PSD pentru a încurca planul PNL privind alegerile anticipate.

Dacă Parlamentul nu pică două propuneri de premier în 60 de zile, atunci dizolvarea Parlamentului, de către preşedintele Klaus Iohannis, este greu de realizat.

Social-democrații ar vrea să prelungească procedura calendaristică în Parlament, pentru alegeri anticipate, şi de aceea vor să modifice ordonanţa care impune termenele pentru anticipate.

Liderul interimar al
PSD Marcel Ciolacu a anunțat deja că a sesizat Avocatul Poporului în
legătură cu ordonanța de urgență care reglementează alegerile
anticipate, act normativ care „a legiferat practic turismul electoral”.

PSD urmează să discute, în şedinţa de la partid, şi despre data Congresului extraordinar în care se va alege o nouă conducere.

 
 

Urmărește-ne pe Google News