Declarațiile președintelui Iohannis:
- Am primit o corespondenţă de la doamna premier, îmi cere o remaniere guvernamentală, îmi solicită acolo doamna prim-ministru eliberarea din funcţie a unor interimari şi numirea a şase miniştri
- Această remaniere, neavenită, nepotrivită şi o refuz clar
- Dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată
- După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare
- Acum, doamna premier vine a treia oară cu această solicitare
- Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.
- Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate.
- Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare.
- Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!
- Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție
- Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!
Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că propune trei membri ALDE pentru portofoliile de miniştri vacante, respectiv Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei şi Ştefan-Alexandru Băişanu, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
În plus, premierul a propus pentru portofoliul de la ministerul Afacerilor Interne pe Dan Chirilă, la Educaţie, pe Camelia Gavrilă şi pe Dan Matei ca vicepremier pe probleme economice.
Şeful statului a respins, deja, o altă remaniere trimisă la Palatul Cotroceni de Viorica Dăncilă, prin care aceasta îi propunea la Justiţie, pe Dana Gîrbovan, la Interne, pe Mihai Fifor, la Educaţie, pe Şerban Valeca şi pe Iulian Iancu, vicepremier pe probleme economice.
După ieşirea ALDE de la guvernare, Viorica Dăncilă a trimis şi propuneri de interimate, pentru ministerele ALDE, însă şeful statului a refuzat să le semneze.
Preşedintele a transmis că premierul este obligat de Constituţie să ceară un vot de încredere, în Parlament, după schimbarea componenţei politice a Guvernului.