Șeful statului a răspuns întrebărilor jurnaliștilor despre alegerile locale, spunând că s-au luat toate măsurile necesare pentru ca acestea să aibă loc în condiții de siguranță.

Întrebat despre posibile nemulțumiri legate de activitatea unor miniștri, Iohannis a refuzat să facă o evaluare a lor.

Principalele declarații ale șefului statului:

  • În acest moment avem doar câteva localități în care educația se va relua exclusiv online, iar în altele se va face în sistem hibrid.
  • Autoritățile centrale și locale și conducerile unităților școlare au implementat p serie de măsuri pentru limitarea răspândirii virusului, dar e nevoie de colaborare din partea părinților și elevilor.

Nu putem reduce riscul la zero, dar prin respectarea unor minime reguli, fieare contribuie la binele comunității.

  • Decizia de a deschide școlile, deși nu este ușoară, e necesară.
  • Părinții, în mod firesc, sunt preocupați și îngrijorați.

Vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală și să le explicați că pentru un timp școala va fi diferită, dar dacă respectăm regulile, vom depăși cu bine această situație.

Despre alegerile locale:

  • Campania electorală a început deja și, deși este una atipică, candidați își pot prezenta proiectele.
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
  • Fac apel la decență politică. Crearea de false așteptări sau contestarea unor măsuri sanitare care își dovedesc eficiența sunt practici electorale toxice care fac rău oamenilor.
  • Dragi români, informați-vă. Alegeți în cunoștință de cauză. Comunitățile noastre vor crește și se dezvoltă prin grija și responsabilitatea noastră.

Întrebat despre accesul la educație în localitățile izolate, unde nu există internet, de exemplu, Iohannis a vrut să evidențieze situațiile în care cursurile se vor ține în cele mai bune condiții.

„Dați-mi voie să vă spun că în mii de școli din România toată lumea a lucrat și s-au rezolvat problemele. Lucrurile vor funcționa. Sigur, regretabil, ca în fiecare an, mai există și excepții, chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate și am observat o implicate exemplară și din partea autorităților centrale, și din partea autorităților locale”, a spus șeful statului.

Faptul că începe școala în campanie poate nu e chiar așa rău. Fiecare primar vrea să arate că poate rezolva și problemele acestea.

Klaus Iohannis, președintele României:

Despre creșterea punctului de pensie:

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
  • N-ar fi existat bani nici în condițiile în care nu am fi avut această pandemie și nici criză economie. Acum e clar că bugetul s-a restrâns considerabil. Și eu, și Guvernul ne-am dorit o creștere pentru pensionari. S-a vrut și s-a făcut, atât s-a putut.
  • Dacă ne dorim ceva, nu înseamnă că bugetul ne permite să facem tot ce ne dorim. PSD nu a înțeles nimic și continuă să dea impresia unor persoane că s-ar fi putut mai mult. Nu s-ar fi putut mai mult și aceste încercări ale PSD de a corecta în Parlament ceva ce nu se poate, adică finanțele țării, este o abordare jalnică, populistă care nu le face cinste.
  • Nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de pensie. Asta este o prostie PSD-istă. Dar e clar că bugetul pe anul viitor trebuie construit cu mare grijă și trebuie discutat de noul Parlament. Nu se discută despre tăieri de salarii și pensii. Este exclus.

Economia a suferit, dar între timp își revine și își va reveni și va avea un parcurs normal, cu investiții. Noi ne pregătim pentru ani de creștere, nu de reducere.

Despre posibile nemulțumiri față de activitatea unor miniștri:

  • Nu am de gând să fac o evaluare a miniștrilor nici acum, nici altădată, asta este o activitate a premierului care își evaluează echipa. Nu am discutat cu premierul despre asta.
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Când premierul va decide să facă o schimbare în Guvern, îmi va spune acest lucru și vom dezbate chestiunea. Dar acum nu este o temă. E o poveste de campanie.

  • Situația este așa de complicată și neobișnuită încât lucrurile au fost greu de rezolvat și da, iată, am ajuns să ne pregătim pentru ziua de luni, când vor începe școlile. Lucrurile au fost rezolvate, cu toate că am avut condiții vitrege cum nu am avut niciodată de la Revoluție.

Despre vaccinul anti-COVID-19:

  • OMS a spus că este posibil să avem un vaccin abia la mijlocul anului 2021. Companiile farma lucrează intens, este și interesul lor să avem acest vaccin.
  • UE a oferit sprijin financiar companiilor care lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri, dar până atunci nu putem decât să sperăm.
  • În această situație și în pandemia în care ne aflăm, nu putem să ne imaginăm că undeva se dezvoltă un vaccin și mergem repede acolo și cumpărăm.

Suntem o mare familie și toți ne dorim să avem un vaccin și aceste înțelegeri făcute evident că se vor respecta. Va exista o colaborare strânsă ca toate națiunile să primească acest vaccin.

Despre tabletele pentru elevi:

  • Ne confruntăm cu o situație care nu este satisfăcătoare și evident că trebuie rezolvată repede. Dacă până în 14 septembrie copiii nu vor avea toți tablete, atunci autoritățile vor lucra ca în 15, 16, 17 să se rezolve.

Se lucrează la un scenariu prin care primăriile să facă achiziții și Guvernul să deconteze. Dacă nu, vom merge pe achiziții directe cu loturi mici. Dar vom vedea, lucrurile se vor rezolva.

  • Trebuie să fim realiști, dacă lucrurile se rezolvă în marea majoritate, atunci guvernanții și autoritățile locale se pot concentra pe acele excepții.

Despre lipsa manualelor la început de an școlar:

  • Este o problemă care mi s-a adus la cunoștință și evident că sunt nemulțumit. Întregul sistem pare că nu funcționează. Uitați-vă la tot felul de achiziții care nu au putut fi făcute pentru că măsurile birocratice sunt atât de complicate încât nici Guvernul nu a reușit. Nu e vorba de o rachetă cu care se zboară pe Marte, ci despre tablete.
  • Întregul sistem trebuie regândit, totul să se petreacă într-un termen rezolnabil de scurt și astfel de probleme să fie eliminate.

Problema cu manualele nu este nouă, este o veșnică problemă și ne arată că întregul sistem este greșit. După alegeri, trebuie să ne apucăm serios de treabă și să găsim cele mai bune soluții pentru ca achizițiile să fie corecte, dar cu finalizare într-un timp util pentru ca manualul să fie pus la timp pe banca elevului.

  • Acest Guvern nu a fost pus în funcție ca să învingă un sistem depășit, ci să rezolve problemele curente. Le-a rezolvat, s-a ocupat de pandemie, de rezolvarea problemelor ocazionate de începerea anului școlar și sunt sigur că după alegeri vom putea rezolva și aceste probleme sistemice create de PSD.

Despre situația din Belarus:

  • Până acum, abordările au fost comune și vor rămâne comune. Evident, în măsura în care lucrurile evoluează spre anumite chestiuni punctuale, voi informa opinia publică. Dar nu mi se pare că este o chestiune pe care să o discutăm așa, cu dacă și parcă.
  • Vom avea Consiliul European și vom discuta acolo despre asta, voi informa opinia publică atunci despre deciziile luate.

Despre conexiunea la internet pentru școli:

  • România a luat de mult timp decizia ca rețelele să fie asigurate de operatori privați. Nu peste tot acoperirea este optimală. S-a discutat cu operatorii, vor depune și ei eforturi, se va discuta și cu STS și problemele vor fi rezolvate pas cu pas.

Despre măsuri la alegerile locale:

  • Întreaga pandemie ne îngrijorează pe toți, dar asta nu înseamnă că stăm îngrijorați și nu facem nimic. Și da, cabina specială pentru persoanele cu anumite simptome este o soluție discutată. Este nevoie de foarte multă atenție. Pandemia nu dispare până la alegeri. Trebuie luate măsuri speciale încât niciun alegător să nu se trezească infectat, nimeni din comisie să nu fie pus în pericol și așa mai departe.

Este a șaptea conferință a președintelui Klaus Iohannis în ultimele șapte săptămâni, într-o zi de miercuri.

Precedentele 6 conferințe de presă ale șefului statului au fost:

  • 2 septembrie
  • 26 august
  • 19 august
  • 12 august
  • 5 august
  • 29 iulie

Școlile vor fi redeschise pe 14 septembrie, iar anul școlar 2020-2021 va avea o durată de 34 de săptămâni, fiind mai scurt cu o săptămână decât anul școlar 2019-2020.

Cursurile se vor încheia pe 19 iunie 2021.

Școlile, liceele și grădinițele au fost închise din 11 martie, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere, întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere, întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI