UPDATE 19:50. Decretul prin care preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul liberal, Ludovic Orban, în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a fost publicat joi în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 18.00: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după consultări că „avem un Guvern liberal, care a venit cu agendă reformatoare”.

  • A dorit să vină cu îmbunătăţiri pe legislaţia electorală, măsuri economice şi sociale, pentru interesul României. A dorit să repare greşelile făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte
  • Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulţi parlamentari şi se opune acestor schimbări
  • Ultimul exemplu, elocvent, PNL a dorit să introducă alegerea primarilor în două tururi
  • După părerea mea, soluţia corectă în această situaţie în care Guvernul vrea să mişte lucrurile, pe de cealaltă parte, avem un PSD foarte prezent în Parlament, întoarcerea la electorat este soluţia corectă, care satisface dorinţa de democraţie în România
  • Mai simplu spus, întoarcerea la anticipate, este prima mea opţiune
  • Am prezentat această opţiune, unii au fost de acord, alţii au spus că vor să se mai consulte în partide. Este firesc să ia decizii în forurile de conducere
  • Putem să facem următorul pas, foarte concret, desemnarea din partea mea a unei persoane care să facă un nou Guvern
  • După ce m-am consultat cu toate partidele, îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern

Şeful statului a avut consultări cu partidele parlamentare, la Palatul Cotroceni, pe tot parcursul zilei.

PSD şi Pro România îl propun pe rectorul SNSPA Remus Pricopie şi nu sunt de acord cu varianta alegerilor anticipate.

PNL a venit la Cotroceni cu mandatul susţinerii alegerilor anticipate.

Liberalii rămân cu propunerea Ludovic Orban însă anunţă că nu vor vota un nou Guvern ci doar vor sta în bănci. Astfel, spun ei, se înaintează pe calea anticipatelor, prin căderea a două propuneri de premier.

USR spune că are, la rândul ei, propunere de premier, în persoana lui Dacian Cioloş, însă va face tot posibilul pentru a se ajunge la anticipate, astfel că, la vot, se va comporta la fel ca cei de la PNL.

În plus, USR anunţă că vrea să participe la guvernare, dacă anticipatele nu vor avea loc, iar noul Guvern va trebui să dea de urgenţă o Ordonanţă prin care alegerile locale să aibă loc în două tururi de scrutin.

UDMR, ALDE şi PMP nu au avut propuneri de premier. ALDE nu susţine alegerile anticipate, PMP vrea reducerea numărului de parlamentari şi eliminarea subvenţiei partidelor, în timp ce UDMR susţine o soluţie de ieşire cât mai repede din criză.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 
 

Urmărește-ne pe Google News