„Când România și Bulgaria vor intra în Schengen, cu toții vom avea de câștigat”
Comisarul european Ylva Johansson a avut ultimul cuvânt: „Când vor intra în Schengen România și Bulgaria, cu toții vom avea de câștigat. Sunt prima care spune că avem provocări, migrație, securitate, stat de drept, dar să nu le confundăm cum criteriile de aderare. Avem nevoie de România și Bulgaria pentru a face față acestor provocări”. Oficialul PE a întărit promisiunea că va lupta ca „România și Bulgaria să adere anul viitor la la Schengen”.
„Regret decizia Consiliului, arată că suntem fracturați, într-un moment în care ar trebui să dăm dovadă de unitate și solidaritate”, a mai spus Johansson, care a repetat că „liderul rus Vladimir Putin incită la această diviziune”.
Eurodeputații români și-au „spălat rufele” în public
Carmen Avram, eurodeputat socialist (S&D), a acceptat un așa-numit „cartonaș albastru”, adică o întrebare adresată de un alt membru al PE. „Sunteți membru PSD. Nu spuneți nimic de ministrul de externe Bogdan Aurescu, de ministrul de interne Lucian Bode. Mai merită să rămână ministri?”, a interpelat-o Vlad Gheorghe, de la Renew. „Subiectul este unul de politică internă”, a reacționat Avram, în timp ce din sală se auzeau proteste.
Pe finalul dezbaterilor, în plen rămăseseră doar eurodeputați români și bulgari, a observat Nicolae Ștefănuță.
Rareș Bogdan, europarlamentar PPE: „Al doilea dictat de la Viena”
„Austria a votat împotriva Europei, a umilit România și ține ostatici milioane de români” și a avut o „atitudine rasistă”, a declarat europarlamentarul PPE în plenul Parlamentului European.
Rareș Bogdan a invocat mai multe încălcări de acte normative de către Austria, considerând vetoul drept „al doilea dictat de la Viena, cea mai gravă nedreptate din ultimii 70 de ani”.
Interpelat de Eugen Tomac și avertizat că face parte „totuși” din coaliția de guvernare, Bogdan a spus că „da, voi cere guvernului meu să se adreseze Curții de Justiție, pentru suspendara dreptului de vot al Austriei”.
Eurodeputatul Dacian Cioloș: „Decizie abuzivă și ilegală”
„Karl Nehammer e un cancelar-marionetă a lui Vladimir Putin. România nu este un sac de box!”, a spus eurodeputatul Cristian Terheș. „E o nedreptate la adresa oamenilor, respingeți populismul!
România nu e sursa migrației”, a afirmat și Siegried Mureșan.
„Practică abuzivă și ilegală care pune în pericol credibilitatea UE. Subiectul, șefi de stat și de guvern, e în mâinile voastre!”, a spus, în cuvântul său, Dacian Cioloș, care a militat pentru discutarea subiectului Schengen în Consiliului European din această săptămână.
Manfred Weber, lider PPE: „Decizia Austriei și a Olandei, o greșeală”
Manfred Weber, liderul PPE, a insistat că „veto-ul a fost o greșeală. Extinderea însemna că credem în noi, în ce avem impreună ca europeni. Decizia Austriei și a Olandei a fost o greșeală. Vom continua să lucrăm pentru acceptarea celor două state în spațiu Schengen”.
„Nu România şi Bulgaria sunt de blamat, nu ele deschid uşa migranţilor, ci Ungaria şi premierul Viktor Orban. Susţinem România şi Bulgaria şi cetăţenii români şi bulgari se pot baza pe sprijinul nostru”, a mai afirmat Weber.
Ylva Johansson, comisar european: „Fără cadouri pentru Kremlin!”
„România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile de 11 ani, au dovedit-o cele două vizite de observare și monitorizare”, a declarat, în discursul ei, Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne responsabil pentru integrare
„România și Bulgaria au ajutat să se construiască o zonă bine structurată, au făcut o treabă excelentă. 2,5 milioane de refugiați ucraineni au primit sprijin și asistență în România. Am văzut cu ochii mei cozile de femei și copii de la Siret, unde polițiștii se asigurau că trec în siguranță granița”, a adăugat oficialul suedez.
„Acceptarea celor două țări devine prioritatea mea principală. Sunt hotărâtă, o să lucrăm din greu ca să putem ura bun-venit României și Bulgariei în Schengen, anul viitor. Avem nevoie de aceste țări în Schengen”.
„Nu mai suntem Schengen din 2011, ci suntem mai puternici. Provocările legate de migrație, de război, există, dar nu trebuie să le confundăm cu cele legate de statul de drept. Această amânare nu ușurează provocarea comună de a ne proteja frontierele”, a mai spus Johannson.
Cu toții am pierdut, iar câștigătorul e la Kremlin. Fără cadouri pentru Kremlin! Onoraţi membri, divizaţi suntem săraci, uniţi suntem puternici. Ca Uniune, trebuie să primim România şi Bulgaria în Schengen. Dacă nu facem acest lucru, facem jocurile Rusiei. Ar trebui să arătăm Rusiei că, într-un moment de mare nevoie, Europa rămâne împreună”
Ylva Johansson:
Dezbaterile, întârziate
Discuțiile despre decizia Consiliului JAI de săptămâna trecută vor fi întârziate. În plenul Parlamentului European de la Strasbourg s-au prelungit dezbaterile legate de cazul de corupție care a zguduit Parlamentul European.
„Vrem să arătăm că Parlamentul European este unit”
„Am reușit să includem pe agenda sesiunii plenare din Parlamentul European o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spațiului Schengen. Vrem să arătăm că Parlamentul European este unit în a susține aderarea României la Schengen”, a scris, pe Facebook, Siegfried Mureșan.
30 de europarlamentari vor lua cuvântul
Pe lista celor care vor lua cuvântul în cadrul dezbaterilor figurează 30 de europarlamentari, printre care comisarul european pentru afaceri interne responsabil pentru integrare Ylva Johansson și Manfred Weber, liderul grupului PPE. Vor vorbi eurodeputații români Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan (PPE), Cristian Terheș (ECR), Victor Negrescu, Dan Nica, Rovana Plumb, Carmen Avram (S&D), Dacian Cioloș, Vlad Gheorghe, Ramona Strugariu și Vlad Botoș (Renew).
Dezbaterea figurează pe agenda ședinței de astăzi de la Strasbourg, discuțiile fiind programate să înceapă după ora locală 17.30, ora 18.30 – ora României.
Subiectul a fost introdus luni pe ordinea de zi a ședinței plenare în urma unei propuneri venite de la Grupul PPE, Grupul Socialiștilor și Grupul Renew, după cum a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureşan.
Austria a blocat pe 8 decembrie aderarea României și a Bulgariei la Schengen, printr-un veto dat în ședința Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI). Și Olanda a votat împotriva aderării Bulgariei la spațiul de liberă circulație și a blocat astfel și România, cazurile celor două state fiind analizate împreună.
Austria a susținut că România și Bulgaria sunt rute de migrație folosite din ce în ce mai mult, argument combătut de datele agenției UE pentru frontiere, Frontex.
În prima sa apariție publică de la vetoul Austriei, președintele Klaus Iohannis a spus luni, 12 decembrie, că aderarea României la spațiul de liberă circulație rămâne un obiectiv național și s-a declarat ”dezamăgit și supărat” de rezultatul de la Consiliul JAI.
”Acest mod de a face politică în UE nu poate să fie considerat pozitiv, este foarte clar că migrația e o problemă, dar e la fel de clar că România nu permite o migrație nelegală și nu e cauza unei migrații nelegale. România a primit un NU nemeritat pentru o chestiune pe care nu a cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migrației”, a spus Klaus Iohannis.
Între timp, europarlamentarul Eugen Tomac a anunțat marți, 13 decembrie, că a cerut oficial Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a UE decizia Vienei.
”Veto-ul Austriei trebuie anulat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Am solicitat astăzi, oficial, Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a apăra principiile și valorile evocate în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”, a anunțat Tomac.
Trandafir • 14.12.2022, 11:14
In fata unei sali goale eurodeputatii romani si bulgari s-au aratat foarte razboinici si patrioti. Efectul practic este egal cu zero. Ce or fi facut pana acum ?! Daca ar avea cat de cat onoare, Johanis, Aurescu, Hurezeanu, Bode ar trebui sa-si dea demisia. Cu actoalii conducatori nu o sa avem succes nici la anul, nici in viitor.