Libertatea prezintă în regim de LIVE TEXT declaraţiile şefului Executivului:
- Am finalizat perioada de izolare, la final, am fost testat şi diagnosticul a fost Negativ. În cele 14 zile de izolare mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru şi am intervenit pentru luarea măsurilor stabilite
- Acţionăm în continuare pe câteva linii precise care urmăresc câteva obiective esenţiale. Primul, să avem grijă de sănătatea semenilor noştri, să reducem cât de mult riscul de contaminare a cetăţenilor
- Astăzi, am participat la o întâlnire de lucru, la iniţiativa preşedintelui, am făcut o analiză a situaţiei, am hotărât asupra unor măsuri care vor fi adoptate prin Ordonanţă militară
- Toate măsurile au ca obiectiv reducerea la maximum a riscului de contaminare. Sunt măsuri de restrângere a circulaţiei, a deplasării cetăţenilor.
- Dacă până acum interdicţia a fost valabilă între 22.00 şi 6.00 dimineaţă, după Ordonanţa militară nr 3, restricţia va fi între 6.00 şi 22.00.
- Cetăţenii vor avea posibilitatea să iasă din casă pentru a merge la muncă, pentru a achiziţiona bunurile de care are nevoie, pentru a se duce la analize medicale urgente care nu pot fi sluţionate prin telemedicină, la medicul de familie, la un spital, de asemenea, se va permite deplasarea în jurul locuinţei, pentru mişcare, plmbarea animalelor de companie
- Vor exista limitări de deplasare a cetăţenilor
- S-a rostogolit o informaţie care nu este adevărată privitoare la cetăţenii peste 65 de ani, cei care au cel mai mare risc.
- Pentru a-i proteja, se va institui practic această interdicţie de a ieşi de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zile, va exista un interval orar în care vor putea ieşi, şi vrem chiar servirea lor exclusivă, pentru a nu putea interacţiona cu alţi cetăţeni
- Apelez la români să fie responsabili, să respecte recomandările medicilor
- Al doilea obiectiv al nostru este achiziția de materiale și echipamente de protecție.
- Conform legii, în mod normal trebuia să existe stocuri strategice achiziționate din timp.
- În mod normal, conform legii, ar fi trebuit să existe stocuri strategice care să fie achiziționate din timp pentru a face față unei astfel de epidemii. La momentul la care am preluat guvernarea, stocurile erau zero. Pe 4 februarie am emis OUG pentru demararea procedurilor pentru achiziționarea acestor produse.
- Acum, cererea internațională a crescut exploziv. Facem toate eforturile posibile pentru a achiziționa aceste produse.
- Numărul de angajați, la DSP-uri, a crescut cu peste 4.000 la nivel național
- Zeci de mii de români s-au întors din Italia, Franţa, Germania, Spania, efortul DSP, cu Poliţia de Frontieră, pentru procedurile de carantină şi izolare, fiind zone cu contaminare
- Videoconferinţă cu directorii de spitale şi prefecţii, practic, punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor, în funcţie de numărul de persoane diagnosticate pozitiv.
- Avem trei etape de pregătire a spitalelor, prima linie, cele care sunt acum, a doua linie, spitalele de pneumologie, şi a treia linie, cu spitale din fiecare judeţ
- Diagnosticarea: Am plecat de la un număr redus, în prima parte au funcţionat 9 astfel de aparate de diagnostic, în prezent sunt 19 în funcţiune. PCR-uri care sunt la ANSVSA, Facultăţi, institute de cercetare, spitale, care trebuie puse în funcţiune
- Obiectivul nostru, într-un interval de timp de 5-7 zile, este de a creşte capacitatea de testare la peste 2.000 de teste, chiar cu tendinţă de a ajunge la 2.500 de teste pe zi şi, de asemenea, această capacitate de testare să crească în continuare
- Am achiziţionat zece aparate noi, prin Crucea Roşie, prin Unifarm, un contract în care au fost achiziţionate deja 10 PCR-uri, în cadrul videoconferinţei am aflat că s-au mişcat şi spitalele şi au achiziţionat şi ele
- Problema cea mai mare va fi să asigurăm chiturile de testare
- Multă lume se pricepe la coroonavirus ca la fotbal. Epidemiologii au spus clar că diagnosticul trebuie făcut pe aparate PCR, nu există teste rapide, există o marjă de eroare de 20%, este enorm, înseamnă că eliberăm cu certificat oameni care au virusul şi îl pot transmite
- Pe lângă contractele prin Cucea Roşie, Unifarm, avem şi un contract prin Banca Mondială. Kit-urile, am fost informat de Unifarm, că vom primi 2.000 de kituri de testare, care vor putea testa 20.000 de persoane.
- Unifarm va achiziţiona 200 de ventilatoare, alte 200 prin ONAC, vin în funcţie de capacitatea de producţie.
- Împreună cu STS punem la punct o aplicație ca să vedem dacă se deplasează în afara domiciliului sau nu.
- În Ordonanța Militară 2 am decis că cei care ies din izolare intră în carantină. Un astfel de soft, care deja există în alte țări, va ușura foarte mult misiunea autorităților.
- Să fim cinstiți: foarte mulți din cei care s-au întors trebuie verificați dacă respectă izolarea. Foarte mulți dintre ei nu au respectat izolarea la domiciliu.
- Nu avem nevoie de reglementări speciale în Codul Penal. În starea de urgență, orice infracțiune poate fi pedepsită cu maximul pedepsei și încă doi ani. Vom cere instrumentarea rapidă a dosarelor și aplicarea pedepselor maxime.
- Am anunţat de la începutul crizei că vom lua măsuri graduale, care începutul cu încetul au devenit mai severe, şi pentru efectul psihologic. Eu cred că este un parcurs firesc, starea normală este democraţia, respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale.
- Faptul că am ajuns să luăm astfel de măsuri, le luăm doar pentru a reduce riscul de contaminare. Sunt măsuri excepționale care se dau în timpul stării de urgență.
- De sănătatea sistemului financiar bancar depinde sănătatea economiei. Trebuie, pe de o parte, să susţinem companiile, să amîne plata unor rate, inclusiv să ne asumăm plata uinei părţi din dobândă, însă această decizie trebuie luată în acord cu sistemul bancar.
- Am luat măsura plăţii de la bugetul de şomaj a şomajului tehnic pentru persoanele angajate care au fost supuse unor măsuri restrictive, fie sunt afectate indirect, afacerile, încasările.
- Situaţia persoanelor ale căror contracte au fost suspendate, trebuie să se hotărască situaţia relaţiei dintre ei şi angajatori şi vom putea plăti şomajul tehnic şi pentru aceste persoane.
- Imediat după ce vom trece de vârful epidemiei, ce se va reduce semnificativ riscul contaminării, gradual, vom renunţa la restrângerile de drepturi din starea de urgenţă
- Trebuie să ţinem cont de părerile epidemiologilor, a cercetătorilor, nu putem anticipa când vom atinge vârful epidemiei
- Armata va fi implicată în misiuni de pază, de patrulare și la frontieră. Vor susține Poliția de Frontieră și reprezentanții DSP care sunt la frontieră și interacționează cu toți cei care intră în România.
- Eu primesc mesaje de la medici, asistente (..) Le-am solicitat şi astăzi, cereţi ce aveţi nevoie, dar nu de ce aveaţi nevoie ieri.
Premierul este aşteptat să anunţe extinderea interdicţiei de circulaţie pentru români, în contextul crizei coronavirusului, şi pe perioada zilei nu doar noaptea.
În plus, aşa cum a anunţat deja preşedintele Klaus Iohannis, bătrânii peste 65 de ani nu vor mai ieşi din case. Armata va fi mobilizată pentru respectarea acestor interdicţii.
În plus, se ia în calcul monitorizarea persoanelor aflate în carantină şi izolare cu brăţări electronice.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, după şedinţa cu membrii Guvernului, introducerea carantinei totale în România, inclusiv pe perioada zilei.
Astfel, românii vor putea ieşi din casă doar la cumpărături sau la serviciu, pe baza unei declaraţii. Bătrânii, însă, nu mai au voie deloc să iasă din casă. Ordonanţa militară va fi elaborată astăzi, şi va intra în vigoare de miercuri, a mai spus şeful statului.