Ministrul de interne a precizat, referitor la IPJ Bacău, că „adjunctul unității s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului”.

În ceea ce privește Poliția Onești, „a fost ignorat trecutul autorului, prin prisma comportamentului în societate”, iar comunicarea cu agresorul a fost defectuoasă, a explicat ministrul Lucian Bode în declarația de presă susținută la sediul MAI miercuri seară.

Principalele declarații ale lui Lucian Bode la sediul MAI:

  • Doresc să adresez condoleanțe familiilor celor două persoane decedate. Pentru mine, cel mai greu de acceptat este că, în urma unei intervenții din partea unei structuri MAI, nu am reușit să salvăm viețile oamenilor aflați în pericol.
  • Vin cu rezultatul verificărilor preliminare. Cu privire la implicarea conducerii IPJ Bacău, mă refer la inspectorul șef și la adjunct, la comanda se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului.
  • Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori că va comite fapte de violență, nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens.
  • Conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat complet și corect eșalonul superior, pentru a se aloca resurse multiple.
  • Cu privire la implicarea conducerii Poliției Onești, mă refer la șef și la adjunct. A fost ignorat trecutul autorului, prin prisma comportamentului în societate, iar reclamațiile sau amenințările anterioare nu au fost documentate corespunzător.
  • Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, neacționându-se corespunzător în sensul izolării soției autorului și limitării posibilității agresorului de a avea acces la anumite informații, aspect care a îngreunat intervenția.
  • Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa negociatorului și demersurile acestuia în scopul îmbunătățirii modalității de comunicare și stabilirea unei relații de încredere.

Am dispus următoarele măsuri preliminare: sesizarea unității de Parchet competente cu privire la neglijența în serviciu referitor la modul de intervenție, sesizarea unității de Parchet competente cu privire la soluționarea plângerilor depuse anterior evenimentului, înlocuirea din conducerea IPJ Bacău a inspectorului șef și a adjunctului acestuia. Înlocuirea din conducerea Poliției Municipiului Onești a șefului Poliției și a adjunctului acestuia. Celor patru ofițeri urmează să li se stabilească alte atribuții

Lucian Bode, ministrul de interne:

  • Totodată, am dispus măsuri pentru asigurarea continuității conducerii celor două structuri de Poliție.
  • Verificările continuă și toate datele și informațiile obținute vor fi puse la dispoziția unităților de Parchet competente.

Luni, 1 martie, un bărbat de 68 ani, Gheorghe Moroşan, a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti, după care a anunţat la 112 că îi va omorî.

Apartamentul în care s-au comis crimele fusese al agresorului, iar acum se afla în proprietatea Chimcomplex în urma unei executări silite.

La faţa locului au venit forţele de ordine, dar şi un negociator, care a încercat să îl determine pe bărbat să renunţe la intenţiile sale.

Echipa de specialişti de la IGPR deplasată la Oneşti pentru a verifica modul de intervenţie a informat că agresorul a fost adus „sub control” în urma negocierilor purtate de către poliţişti timp de 5 ore, însă apoi „s-a produs un declic”, atunci când „una dintre victime a încercat să îl atace pe bărbatul agresor”, acesta fiind momentul când făptuitorul a început să lovească cu cuţitul.

Atunci, forţele de ordine au intrat în apartament şi l-au împuşcat pe agresor. Una dintre victime a fost declarată decedată la faţa locului, iar a doua a murit la spital. În privința agresorului, după ce ieri a fost operat, Gheorghe Moroşan a fost detubat în această dimineață.

Apoi, în această după amiază, Gheorghe Moroşan a fost transferat de la Spitalul Municipal Oneşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, pentru că starea sa de sănătate s-a deteriorat, conform Agerpres.

Autorul dublei crime are patru condamnări la activ, în anii 1987, 1991, 1992 şi 2010.

Bărbații (n.red. – muncitorii uciși) au fost imobilizați cu mâinile la spate. Nu au avut posibilitatea să se apere, să pună mâna în față sau să îl blocheze pe agresor. De altfel, prima victimă, cea care se pare că l-a lovit pe agresor, a primit o singură lovitură, în zona inimii. Victimele au fost omorâte cam în aceeași perioadă de timp, două minute.

Cristian Gheorghe, director adjunct al Direcției de Investigații Criminale din IGPR, pe 2 martie:

 
 

Urmărește-ne pe Google News