Edilul a spus că e vorba despre o „grevă politică”, pentru că este organizată de sindicatul mare al companiei, condus de Vasile Petrariu, care este în același timp și consilier general PSD.

Nicușor Dan a mai arătat că protestul angajaților este unul ilegal, în primul rând din cauză că România se află, în acest moment, în stare de alertă. În plus, angajații STB ar fi trebuit să asigure circulația a 30% dintre mijloacele de transport în comun.

Principalele declarații ale primarului Capitalei, Nicușor Dan:

  • Este o acțiune foarte gravă, pentru că îi afectează pe bucureșteni, pensionari, oameni care merg la serviciu, copii care merg la școală.

Este o grevă ilegală pentru multe motive. În primul rând pentru că suntem în stare de alertă. Chiar dacă nu am fi, există o obligație legală care spune că pentru acele activități esențiale trebuie să se asigure o treime din activitate. Ceea ce nu se întâmplă.

  • Există o plângere la Tribunal și va fi un ligitiu inițiat de STB, o cerere de intervenție din parte municipalității, pentru că această grevă afectează viața a sute de mii de bucureșteni.
  • Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă. Este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ. Dincolo de asta, este o grevă politică, a cărui principal ressponsabil este domnul Vasile Petrariu. Avem și plângeri penale împotriva domniei sale.

Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestei manipulări. Fac apel la ei să reia activitatea.

  • Am făcut toate eforturile pentru a ține în viață această societate, aflată la limita supraviețuirii când am ajuns la primăriei. Datoriile erau de peste 1 miliard de lei. Cea mai mare parte din flotă este sechestrată de ANAF. În momentul acesta, cu sprijinul Guvernului, datoria a rămas la aproape jumătate, de peste 700 de milioane de lei. Este o datorie eșalonată cu ANAF. Deci nu mai există riscul de insolvență sau faliment.
  • Această societate trebuie optimizată și nu vom renunța la a face acest lucru.
  • A fost o discuție ieri la sediul STB și nu au existat solicitari, în afară de solicitarea de demitere a directorului STB.

Nu poți paraliza un oraș ca să ceri demiterea directorului STB.

  • Sunt deschis la dialog, angajații să-și delege reprezentați. Nu vorbesc cu domnul Petrariu.

În București, tramvaiele, autobuzele și troleibuzele nu circula de aproape 3 ore. Angajații reclamă lipsa unui contract colectiv de muncă și mai multe probleme cu piesele de schimb și anvelopele la mijloacele de transport în comun. Greva este urmarea mai multor proteste ale sindicaliștilor, rămase, spun ei, fără reacție din partea conducerii STB.

Directorul Societății, Adrian Criț, a anunțat joi dimineață că va face plângere penală împotriva sindicaliștilor, în contextul în care nu au asigurat circulația a cel puțin 30% dintre mijloacele de transport, așa cum cere lege.

Urmărește-ne pe Google News