Programul de educaţie cinematografică şi educaţie prin film iniţiat de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania în 2022, Ora de Cinema va fi studiată ca opţional de sine stătător la două clase de a XI-a, din cele două licee din România.

Ora de Cinema este o platformă online, dedicată profesorilor, ce facilitează folosirea filmului în timpul orelor de liceu.

Aceasta conţine o Sală de Cinema, cu o selecţie de scurtmetraje şi fișe ce servesc ca suport didactic, înlesnind organizarea cursului, dar şi o Sală de Lectură, unde este disponibil un curs de introducere în cinematografie ce ghidează profesorii şi elevii în înţelegerea începuturilor celei de-a şaptea arte.

Cele două opţionale Ora de Cinema îmbină informaţii din ambele părţi, însumând un program de un an în care elevii vor parcurge o selecţie din scurtmetrajele disponibile, combinate cu înţelegerea cinematografiei ca artă.

„Vizionarea unui film necesită o anumită îndrumare. Cred că şcoala românească se bazează foarte mult pe text, în detrimentul imaginii, ignorând direcţia către care se îndreaptă nu doar tânăra generaţie, ci şi noi toţi. Şi atunci Ora de Cinema produce o conexiune absolut necesară între imagine şi cuvânt, generând abilităţi pe termen lung”, a declarat Carmen Ion, profesoară de limba şi literatura română şi iniţiatoarea Festivalului Boovie, care va susţine opţionalul la Focşani.

Ora de Cinema este un program dezvoltat în colaborare cu profesori, terapeuţi, selecţioneri de film din echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi lectori universitari, doctoranzi şi studenţi la UNATC. 

Toate materialele educaţionale se pot accesa şi online, gratuit, pe site-ul www.oradecinema.tiff.ro.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News