Dacă până acum atunci când se făcea trecerea de la ora de vară la cea de iarnă, toată lumea trebuia să-și modifice manual ceasurile, în prezent toate casele sunt doate cu aparaturi sofisticare care fac această trecere automat.
În noaptea de 28 spre 29 octombrie 2017, ora 04:00 devine ora 03:00. Practic, se revine la ora normală, pentru că primăvara, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie (25/26 martie, în 2017), se trece la ora de vară. Atunci, ceasurile au fost date înainte cu o oră la 03.00, care a devenit 04.00, iar 26 martie a fost cea mai scurtă zi din acest an.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului, potrivit medicilor.
Tot ei consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.
În țara noastră, schimbarea orei a fost inițiată în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la oră de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.
Polonia ar putea deveni singura ţară din UE care va renunţa la schimbarea de două ori pe an a orei. Există un proiect de lege propus de cei care susţin că schimbarea orei provoacă probleme de sănătate şi afectează economia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro