În ultimii ani s-a tot discutat despre renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, iar Comisia Europeană a propus această schimbare începând cu anul 2021 în Uniunea Europeană. Până când se anunță o decizie oficială, vezi când și cum se schimbă ora de iarnă 2020.
Începând cu anul 2021 s-ar putea renunța la schimbarea orei în funcție de sezon, iar țările care doresc să mențină mereu ora de vară vor trebui să facă această modificare în ultima duminică din luna martie 2021, în timp ce statele care doresc să rămână mereu la ora standard de iarnă vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.
Până când se va afla decizia finală, iată ce se întâmplă cu ora de iarnă 2020. Când și cum se schimbă ora anul acesta.
Cuprins:
Când se schimbă ora de iarnă 2020
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3În anul 2020, trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Dacă în jurul datei de 22 – 23 septembrie am avut echinocțiul de toamnă, moment în care am intrat în toamna astronomică, în ultimul weekend din luna octombrie se trece la ora de iarnă 2020. Pracic, la noapte se trece la ora de iarnă.
Cum se schimbă ora de iarnă 2020
Ora de iarnă este, de fapt, ora standard, dacă țările din Uniunea Europeană vor decide că nu mai este cazul să se schimbe ora de vară/iarnă.
În ziua de 24 spre 25 octombrie, noaptea devine mai lungă astfel că, ora 4.00 AM devine ora 3.00 AM.
Se schimbă ora automat la telefon?
Pentru cei care nu știu dacp trebuie sa schimbe manual ora la telefon, trebuie ltiut că smartphone-urile, indiferent dacă au sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. Dacă la iPhone nu se schimbă automat, se accesează meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time.
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă
Putem spune că această schimbare aduce un prim avantaj, acela că dormim mai mult cu o oră, însă nu vorbim numai de beneficii odată cu această schimbare.
Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta.
Adaptarea organismului la trecerea la ora de iarnă poate dura până la câteva săptămâni, iar asta poate însemna o perioadă cu somn mai neliniștit, depresie, risc crescut de accident vascular cerebral din cauza creșterii nivelului de cortizol.
Pentru ca trecerea la ora de iarnă să nu îți afecteze organismul, este important ca orele de somn să fie respectate în fiecare noapte, ba chiar să adormi până în ora 22.00, pentru a avea un somn odihnitor, dar și să renunți la activitățile suprasolicitante înainte de somn.
Evită expunerea la lumina artificială a ecranelor telefoanelor mobile și stabilește-ți un program de trezire la aceeași oră, în fiecare dimineață. Nu uita de alimentația sănătoasă și adoptă o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume.
Sursă foto: Shutterstock.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro