În noaptea de sâmbătă spre duminică (29 – 30 martie) ceasul se va da înainte, cu o oră. Prin urmare, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.
Trecerea la ora oficială de vară nu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru 70 de trenuri aflate în circulaţie între orele 3.00 şi 4.00 (ora de iarnă), potrivit România TV. Astfel, opt trenuri internaţionale, 31 InterRegio şi 31 Regio vor fi afectate de schimbarea de oră, a anunţat CFR Călători.
Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.00, care devine ora 4.00. După 4.00, trenurile vor pleca din staţii la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula normal, după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state.
Ora de vară este ora legal adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă.
Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.
În prezent, în România, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), iar ora de iarnă, în ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro