În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 până în 1940, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1941 până în 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea s-a produs în 1979, iar până în 1996, se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din marte până în ultima duminică din octombrie.
Celebrul om de ştiinţă Benjamin Franklin a fost primul care s-a gândit la ora de vară, în anul 1784. Acesta a scris un eseu, „Economical Project”, în care a formulat câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, una din ele fiind introducerea unei perioade de timp pe parcursul verii.
Trecerea la ora de vară se face întotdeauna într-o duminică din luna martie. Ceasul se dă înainte, astfel ora trei dimineaţa devine ora patru, iar ziua aceea are doar 23 de ore. Anul acesta, 29 martie este ultima duminică din lună, aşadar are loc trecerea la ora de vară, după cum au anunţat specialiştii. 29 martie, o să fie cea mai scurtă zi din an.
Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului, conform Mediafax
 
 
 
 

Urmărește-ne pe Google News