Astfel, prin trecerea la ora de vară, ziua de duminică – 25 martie 2018 – va avea 23 de ore în loc de 24.
ORA DE VARĂ 2018: Cum a luat naștere mecanismul schimbării orei
Conceptul numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelenadă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson.
Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere.
Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic și psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.
În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.
Trecerea la ora de vară 2018 în România
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.
La începutul lunii martie 2018, mai mulţi parlamentari români au dorit renunţarea la ora de vară. Deputatul PMP (Partidul Mișcarea Populară), Marius Paşcan, a iniţiat un proiect legislativ prin care propune renunţarea la ora de vară, motivând că aceasta are efecte negative asupra sănătăţii populaţiei şi că perturbă transportul feroviar şi aerian.
„Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică”, potrivit expunerii de motive.
Parlamentul European nu elimină ora de vară și ora de iarnă
Parlamentul European nu elimină ora de vară, deși a votat, la data de 7 februarie, în favoarea introducerii aceluiași timp pe tot parcursului anului.
Urmează ca membrii Consiliului European să evalueze în detaliu directiva privind trecerea la ora de vară și la cea de iarnă și, dacă este cazul, să propună revizuirea ei.
Parlamentarii eruopenii au spus că vor ruga Comisia Europeană – care în trecut s-a opus acestei schimbări – să implementeze decizia.
ORA DE VARĂ 2018: Cum ne afectează
Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.
Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.
De cât timp are nevoie organismul pentru a se adapta la ora de vară
Iar dacă totuși te temi că ai putea avea probleme cu adaptarea la noua oră, iată și câteva motive să își descrețești fruntea, dar și care să te ajute să îți întărești psihicul.