Aflat la prima editie, concursul “Se cauta Enescu” s-a adresat tinerilor talentati la vioara, flaut sau pian, cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani. Concursul s-a desfasurat in doua etape. Intre 1 si 16 iulie au avut loc inscrierile si preselectia, iar pe 7 si 8 octombrie, finala. Juriul i-a ales pe cei 30 de liceeni care au intrat in finala desfasurata la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, in urma auditiilor fiind desemnati trei castigatori:

Pian: Mihailescu Dinu-Alexandru, 17 ani, Timisoara
Vioara: Ropotan Radu-Mihai, 16 ani, Brasov
Flaut: Rebreanu Vlad Alexandru, 18 ani, Cisnadie

Juriul finalei a fost alcatuit din renumiti profesori, solisti ai muzicii clasice si muzicologi, printre care Cat MacIntosh – profesor de vioara la Royal College London, Marten Root – profesor de flaut la Conservatorul din Amsterdam, Adriana Bera – presedinte al Societatii Romane Mozart, Alexandru Tomescu – solist concertist la Radiodifuziunea Romana, Mihai Cosma – muzicolog, Horia Mihail – solist la Filarmonica din Brasov.

Gala Laureatilor concursului “Se cauta Enescu” a avut loc pe 15 octombrie, ora 19:30, la Sala Colloseum din Palatul Bragadiru.

Alexandru Vlad Rebreanu este castigatorul sectiunii flaut a concursului „Se cauta Enescu”, organizat de Orange Romania.

Ce reprezinta pentru viitoarea ta cariera muzicala castigarea concursului „Se cauta Enescu”?
Concursul „Se cauta Enescu” este unul foarte important pentru ca ofera sansa de afirmare tinerilor interpreti talentati si de asemenea un premiu important. Vreau sa felicit compania Orange pentru organizarea concursului si sa felicit juriul pentru nivelul ridicat pe care l-a impus competitiei. Pentru mine, concursul a reprezentat si un bun prilej de autoevaluare. Sper ca odata cu acest premiu sa mi se deschida si alte drumuri importante in viata.

La ce alte concursuri de acest gen ai mai participat si ce rezultate ai obtinut?
„Se cauta Enescu” este primul concurs cu premii in bani la care am participat si sunt foarte bucuros ca am reusit sa castig la sectiunea flaut. In rest, din clasa a VI-a pana intr-a VIII-a inclusiv, am participat la Olimpiadele Zonale de Muzica unde am obtinut premiul I, iar la liceu dintr-a IX-a pana intr-a XI-a am obtinut premiul al II-lea la Olimpiada Nationala de Muzica si in clasa a XII-a am ocupat locul I.

La ce varsta ai inceput sa canti?

Am inceput studiul flautului la varsta de 11 ani cu domnul profesor Ioan Bojin caruia ii multumesc pentru rabdarea si daruirea cu care m-a invatat secretele flautului timp de 8 ani. De asemenea, vreau sa ii multumesc doamnei profesoare Kálmán Emese, corepetitoarea mea, si tuturor profesorilor care au participat la formarea mea ca muzician.

De ce ai ales acest instrument?

Parintii mei au facut aceasta alegere pentru mine deoarece in clasa a V-a nu cunosteam toate instrumentele muzicale. Cu aceasta ocazie le multumesc parintilor mei pentru tot ce au facut pentru mine si pentru sprijinul pe care mi l-au acordat in toate momentele importante din viata mea. Sunt bucuros ca au ales acest instrument, pentru ca acum, cand cunosc toate instrumentele muzicale, nu imi doresc sa fi studiat altceva decat flautul.

Ai muzicieni in familie, care ti-au influentat alegerea?
Tatal meu este profesor de muzica si el a fost cel care m-a lansat pe drumul muzicii. Sfaturile lui au fost intotdeauna binevenite si m-au ajutat foarte mult de-a lungul anilor mei de studiu.

Cate ore pe zi exersezi si ce sacrificii ai facut in favoarea muzicii?

Studiez aproximativ 3-4 ore zilnic desi sunt constient ca ar trebui mai mult. Imi doresc sa ajung sa exersez zilnic 5-6 ore. Nu pot spune ca am facut multe sacrificii in favoarea muzicii. Imi organizez bine activitatile astfel incat sa am timp pentru toate: studiu, distractie, relaxare si odihna. Atunci cand imi fac timp liber merg prin cluburi, vorbesc cu prietenii pe internet sau pur si simplu ma odihnesc.

Ce intentionezi sa faci cu cei 5000 de euro castigati la concursul „Se cauta Enescu”?

Cu premiul oferit de Orange vreau sa imi iau un flaut nou.

Ce planuri de viitor ai?

Voi continua pe acest drum al muzicii. Deocamdata vreau sa-mi termin cu bine studiile pe care le-am inceput de curand la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pe urma as dori sa ajung sa cant intr-o orchestra importanta din strainatate si, la momentul oportun, sa incep o cariera de solist. Acestea ar fi planurile mele si sper din tot sufletul ca intr-o zi sa pot spune ca s-au realizat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News