Astfel, Autoritatea a prelungit licenţele deţinute de cei doi furnizori care sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 – 31 decembrie 2031. Taxele de licenţă, în valoare totală de 60 de milioane de euro, sunt virate către bugetul de stat.
În cazul RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, taxa de prelungire a fost stabilită la echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru fiecare. Cei doi operatori trebuie să achite taxa până cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, după aceea urmând a fi extinse şi licenţele acestora.
„ANCOM a propus cuantumul taxei pentru prelungirea licenţelor existente în banda de 2100 MHz printr-o consultare publică lansată în luna decembrie 2019. Nivelul taxei propuse de ANCOM şi adoptate de către Guvern a fost determinat proporţional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications”, se arată în comunicatul ANCOM.
Hotărârea Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea unor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio şi a condiţiilor privind efectuarea plăţii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 258/30 martie 2020.
Potrivit sursei citate, Orange, Telekom şi Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G şi LTE/4G.
Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G şi 4G, şi 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro