„Din păcate, nu mai există, practic, niciun oraș. Rușii au distrus tot ce le-a stat în cale. Cinic și brutal! Avem mult muncă, dar vom reconstrui totul”, a spus Oleksi Kuleba.
El a adăugat că intrarea în oraș este închisă. Până pe 7 aprilie, salvatorii și oamenii legii lucrează acolo pentru a documenta crimele de război.
Videoclipurile și imaginile postate de administatorul militar al regiunii Kiev arată case, blocuri și infrastructură complet distruse.
Borodianka avea o populație de 13.000 de locuitori înainte de război, dar majoritatea au fugit după invazia Rusiei.
Ceea ce a mai rămas din oraș, după bombardamente intense și lovituri aeriene devastatoare, a fost apoi ocupat de forțele ruse, pe 28 februarie.
Pe 5 aprilie, după retragerea Rusiei, o echipă CNN a vizitat orașul devastat.
„Adunăm oameni care au fost împușcați de ruși. Civili care au fost torturați. Lucrăm de două zile”, a spus Genadi Avramenko, 45 de ani, unul dintre voluntarii care se ocupă cu ridicarea trupurilor neînsuflețite.
„Din punct de vedere psihologic, este dificil”, a spus Avramenko. „Cel mai rău este că nu găsim soldați, ci doar oameni nevinovați”, a adăugat el.
„Au fost împușcați fără motiv”, a completat voluntarul. „Luni am luat șapte persoane și până marți la prânz am ajuns deja la șase”, a încheitat, copleșit, Avramenko.
Foto: EPA