Cuprins:
Prețul de 10,06 lei/mc, exclusiv TVA, depășește tarifele practicate de companiile similare din Bacău, Brăila, Prahova și Vaslui, care urmează în topul prețurilor mari.
Începând cu 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile tarife pentru serviciile de distribuție a apei potabile și canalizare-epurare.
De ce a devenit Buzăul orașul cu cea mai scumpă apă
„Compania de Apă Buzău are un preț la apa potabilă produsă, transportată și distribuită lei/mc, exclusiv TVA, de 10,06 lei. Tariful la canalizare/canalizare-epurare este de 6,95 lei, exclusiv TVA”, conform ANRSC.
Compania de Apă Buzău a implementat o strategie tarifară pentru perioada 2020-2025, generată de cofinanțarea unor investiții din fonduri europene.
„Este o politică tarifară începută în anul 2021 și anul acesta este ultimul în care se aplică procentul de creștere. Din cauza inflației mari, a crescut mult prețul”, a explicat economistul companiei, Dragomir Văsii.
Orașele din România cu cea mai ieftină apă
În contrast, Aquatorontal SRL din Timiș are cel mai mic tarif pentru apă potabilă, de 3,52 lei/mc, exclusiv TVA.
Urmează apoi operatori din Orăștie, Râmnicu Vâlcea și Miercurea Ciuc.
„Diferența este dată de sistemele puse în funcțiune, unele, spre exemplu, pompează o singură dată și apa ajunge la robinet, în alte situații, cum suntem noi, o pompăm de cinci ori. O scoatem din foraje în staţie, din staţie la hidrofor, din hidrofor la blocuri și așa mai departe. Cheltuielile din spate, acestea ridică preţul”, mai spune Văsii.
Ce se întâmplă cu prețul apei din Buzău în 2026
Economistul Companiei de Apă Buzău a menționat că anul 2025 este ultimul de aplicare a politicii tarifare actuale.
Pentru anul următor nu se anticipează creșteri, dar o eventuală scădere depinde de evoluția inflației.
În ianuarie 2024, Compania de Apă Buzău avea deja cel mai mare tarif pentru apa potabilă, de 9,30 lei/mc, exclusiv TVA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 08.01.2025, 12:59
Apa potabila va ajunge la mare pret ,din cauza lipsei ploilor normale ,pamantul este stors de apa ,iar panzele freatice sunt foarte mule infectate cu diferite otravuri chimicale etc Solutia ar fi in prima faza ,gospodarirea mai eficienta apoi construirea de baraje -cpatarea apei care mai este !! Si in continuare sa se instaleze conducte magistrale ptr localiile care nu au ,sau au apa putina !!
JohnSandu • 08.01.2025, 12:57
Pe lista de explicații la care am acces (sunt buzoian) scrie 10,14 lei/mc la apă rece și 7,02 lei/mc la canalizare. Deci nu 10,06, respectiv 6,95 cum ziceți voi. Alo! 8 bani de ici, 7 bani de colo, mai iese de o mărire a salariilor (ale lor). Sunt ani de zile de când primăria a găsit o societate subordonată prin care ne jecmănește. Aș zice că-și bat joc de noi. Deocamdată mai avem resurse să ne descurcăm. Unii deja nu mai S-au rezolvat problemele de presiune și circulație a apei, poate și cele de pierderi în rețea (pe care le plătim tot noi). Mai este o problemă. Foarte gravă, după părerea mea. Calcarul din apă este mult mai mult decât înainte de executarea acestui măreț proiect, care cred că a costat milioane bune. Deci epurarea și filtrarea sunt de calitate mai proastă decât înainte. Am auzit și voci ironice care să spună ”Ia-ți, domle, un purificator de apă și rezolvi”. Nu cred că e cazul ca apa să o epurăm și să o purificăm tot noi, cei jecmăniți prin tarifele prea mari.