Turiștii vor putea explora piața centrală și străzile pitorești ale orașului german Herrenberg prin intermediul realității virtuale, mulțumită unui proiect dezvoltat de municipalitate în colaborare cu High-Performance Computing Center Stuttgart (HLRS), scrie Cities-today.com.
“Avem un oraș frumos, iar turiștii îl vor putea explora în realitatea virtuală, înainte de a veni în Herrenberg”, spune Nicolai Reith, șeful departamentului de comunicare al primăriei.
Promovarea turistică nu este însă singurul scop al proiectului, realizat de HLRS împreună cu Fraunhofer Institute, Universitatea din Stuttgart și Kommunikationsbüro Ulmer.
Oficialii locali folosesc deja replica digitală a orașului, care încorporează tehnologii utilizate în general în domeniul aerospațial, pentru a vizualiza date despre localitate și pentru a prelucra opiniile cetățenilor, cu scopul de a lua decizii urbanistice cât mai bune.
Clona digitală oferă municipalității posibilitatea de a derula analize cu scopul de a estima, spre exemplu, căile alese de șoferi sau de pietoni pentru a se deplasa dintr-un loc în altul.
În același timp, platforma permite crearea unor modele care urmăresc mișcarea vântului și a emisiilor de carbon prin oraș.
Cercetătorii au dezvoltat și o aplicație prin care rezidenții orașului sunt invitați să își exprime opinia cu privire la zonele din localitate care îi fac să se simtă bine sau cele care îi fac să se simtă în nesiguranță.
“Emoții precum bucuria sau teama sau experiența estetică a spațiilor verzi sau a arhitecturii joacă un rol major în succesul designului urban, dar sunt greu de reprezentat în modelele sau simulările arhitecturale. Abordarea noastră este o tentativă de a încorpora aceste date complicate”, spune doctorul Fabian Dembski, cercetător la HLRS.
Municipalitatea a folosit deja replica virtuală a orașului pentru a se consulta cu cetățenii pe tema unor proiecte, cum ar fi, spre exemplu, construirea unui centru comercial în localitate.
Avantajul? “Cetățenii pot vedea zona în format digital, încă dinainte de a fi finalizată”, spune Reith.
Echipa de la HLRS vrea acum să folosească aplicațiile de inteligență artificială pentru a reprezenta alți factori care influențează în mod direct felul în care rezidenții își percep orașul, din punct de vedere emoțional.
“Am vrea să includem fenomene mai complexe și mai dinamice în analiza noastră. Asta ar putea include factori precum migrația regională, efectele gentrificării și, în general, reziliența economică și socială a orașelor. Ținând cont de datele complexe de care avem nevoie pentru a cuantifica aceste activități, e clar că vom avea nevoie de mai multă capacitate de calcul și credem că aplicațiile de inteligență artificială ar putea ajuta”, spune Dembski.
Utilizarea clonelor digitale ale orașelor este doar la început, dar progresează rapid, în special în Asia.
Însă, spune Dembski, această tehnologie nu trebuie supraestimată. “Orașele nu sunt mașini. O replică digitală poate fi de folos, dar există numeroase aspecte care sunt profund umane, care nu pot fi reproduse digital, cum ar fi cultura, relațiile interpersonale, bucuria și fericirea. O astfel de clonă digitală este o unealtă, nu soluția”, spune cercetătorul.