Cu ajutorul radarului care penetrează solul, au fost astfel dezvăluite imagini extrem de detaliate, care ar putea revoluționa înțelegerea noastră despre modul în care au funcționat astfel de orașe în Antichitate.
În urma cartografierii orașului Falerii Novi, situat la 50 de kilometri nord de Roma, s-au descoperit fără ca nici o piatră să fie mutată, băi, o piaţă, un templu şi chiar o vastă reţea de canalizare.
În plus, experții spun că cercetările lor dezvăluie dovezi ale unui traseu în jurul orașului, care probabil a fost folosit în mod procesual religios și care era puțin probabil să fi fost descoperit doar de săpături.
Pentru această realizare, o echipă de oameni de ştiinţă de la universităţile Cambridge din Marea Britanie şi Gent din Belgia au utilizat un radar de penetrare a solului (GPR), sau georadar, pentru a sonda adâncimile celor 30,5 hectare din Falerii Novi, dezvăluind detaliile îngropate.
“Este prima dată când această tehnologie a fost utilizată pentru a cartografia un întreg oraş”, a declarat pentru AFP Martin Millett de la Universitatea Cambridge, coautor al studiului publicat marţi în Antiquity.
Situat în regiunea Lazio, orașul Falerii Novi a fost fondat în anul 241 î.e.n. şi a fost locuit până în 700 e.n.