Cei implicati in proiect spun ca, pe de o parte, se obtine energie termica pe o perioada de opt ani de zile, spargand astfel monopolul Distrigaz, iar pe de alta parte se diminueaza, aproape la jumatate, emisia de CO2 din atmosfera. Ulterior, dupa ce vor fi “secate” de biogaz, gropile de gunoi, mostenite de orase de pe vremea lui Ceausescu, vor fi astupate, urmand ca terenurile respective sa fie redate agriculturii.
La Focsani, proiectul se afla intr-o stare avansata, studiul de fezabilitate urmand sa fie aprobat la inceputul lunii august de consilierii locali. Practic, la groapa de gunoi a orasului, situata la aproximativ 2 kilometri sud-vest de Focsani, se vor realiza 30 de puturi de captare a gazului si tot aici va fi montata si statia de filtrare. De la statia de filtrare, biogazul va fi pompat catre cazanele Enet SA, societatea de termoficare aflata in subordinea Consiliului Local Focsani.
Conform primarului municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, perioada de exploatare a rampei de gunoi din oras – in care se gasesc, estimativ, peste 1 milion de metri cubi de deseuri menajere – este de opt ani de zile, respectiv 2005-2012.
“Aveam mai multe variante de a folosi biogazul extras. Cea mai simpla era sa-l extragem si sa-l ardem. A doua varianta era sa producem electricitate, iar cea de-a treia se referea la producerea de electricitate si energie termica. Noi am ales insa cea de-a patra varianta: sa producem doar energie termica”, spune si Gheorghe Vasilescu (foto), directorul unei alte societati de utilitati publice aflate in subordinea Primariei Focsani, societate care administreaza in prezent si groapa de gunoi si care se ocupa de implementarea acestui proiect.