Orașul Seini din Maramureș este renumit în toată țara pentru tradiția de creștere a animalelor. Din cauza deșeurilor provenite de la numeroasele ferme, localitatea a ajuns să ocupe un loc fruntaș în rândul celor mai poluate zone din țară. Autoritățile au găsit o soluție ca să păstreze atât obiceiul, cât și să rezolve una dintre marile probleme ale urbei: poluarea de la fermele zootehnice, scrie vocea.biz.
Deșeurile provenite de la fermele de animale ajung într-o instalație de producere a biogazului. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, gunoiul de grajd este transformat în căldură și electricitate.
Orașul care transformă gunoaiele în current electric și căldură cu ajutorul unei instalații de biogaz
Instalația care produce biogaz a fost realizată cu ajutorul unei finanțări de la Ministerul Mediului, prin Banca Mondială. Autoritățile locale au semnat recepția lucrării în primăvara anului 2016 și spun că investiția în acest proiect are numeroase beneficii.
„Se va face o economie foarte importantă la facturi pentru că vom face o compensare cu întreaga factură pe care o avem în oraşul Seini, iluminatul public, şcolile, creşele, tot ce avem în administraţia locală. Am găsit o comoară, uite că putem să transformam dejecţiile animaliere în biogaz”, a declarat Gabriela Tulbure, primarul oraşului Seini, pentru sursa citată.
Primăria are de achitat în fiecare lună o factură de aproape 40.000 de lei pentru energie electrică și căldură. Cu ajutorul energiei regenerabile, suma se va diminua substanțial. Mai mult, mirosul greu de suportat, emanat de gunoaiele de la ferme s-a diminuat considerabil de când a fost pusă în funcțiune instalația de producere a biogazului.
Ce este biogazul și cum se produce
Biogazul se obține cu ajutorul unei biotehnologii, în urma fermentării în absența aerului a deșeurilor organice provenite din fermele de păsări și animale. Specialiștii spun că gunoiul de grajd ajunge într-un container etanș, unde deșeurile se descompun în gaz metan și dioxid de carbon.
Prin arderea gazului metan rezultat se produce căldură și energie electrică. Mai mult, nămolul rămas în urma acestui proces este folosit ca îngrăşământ bio.
Biogazul, cunoscut în vechime sub denumirea de „gaz de baltă”, a descoperit în secolul al XVIII-lea de fizicianul italian Alessandro Volta. Cercetătorii Academiei de Științe din China au studiat fenomenul încă din anii 1920. Așa se face că în provincial Sichuan, există în prezent peste trei milioane de instalații de biogaz.