Din 23 decembrie, orașul ce datează încă din Antichitate și e cunoscut drept „casa războinicilor de teracotă” se confruntă cu cel mai mare focar comunitar de coronavirus din China după cel de la Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei.
Până în prezent, în oraș au fost raportate peste 1.600 de cazuri de COVID. Deși numărul este mic în comparație datele anunțate de alte țări, acest focar a dus bilanțul infectărilor din China din ultima săptămână a anului 2021 la cel mai ridicat nivel de după martie 2020.
Mai multe imagini din uriașul oraș chinez:
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Orașul Xi’an, o cunoscută destinație turistică, a întâmpinat noul an cu străzi pustii, magazine închise și un aeroport gol. Carantina este cea mai strictă de la începutul pandemiei, când 11 milioane de locuitori din Wuhan au intrat în lockdown, la începutul lui 2020.
În același timp, măsura este „una dintre cele mai haotice, lăsând rezidenții fără alimente și alte provizii esențiale și afectând accesul la serviciile medicale”, notează Nectar Gan și Steve George, semnatarii analizei din CNN.
Ca urmare, lockdown-ul impus de autorități a generat un val de furie și frustrare la adresa guvernului local, subliniind provocarea din ce în ce mai mare reprezentată de politica „zero COVID”, bazată pe testări în masă, carantine extinse și introduse brusc pentru a elimina orice reapariție a virusului.
„Timp de aproape doi ani, aceste măsuri stricte au protejat cea mai mare parte a țării de cele mai grave efecte ale pandemiei, câștigând un sprijin popular copleșitor. Dar, pe măsură ce focarele locale continuă să izbucnească, și în contextul reacției locuitorilor din Xi’an se pune întrebarea cât timp mai poate fi susținută această politică (…), cu milioane de locuitori prinși într-un ciclu aparent nesfârșit de episoade de lockdown”, scrie CNN.
O galerie cu imagini spectaculoase din Xi’an înainte de pandemie.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Oamenii se plâng pe rețelele sociale că nu au mâncare
Pe parcursul săptămânii trecute, rețelele sociale chineze au fost inundate de apeluri ale oamenilor care cereau ajutor și acuzau guvernul local de incompetență. Rezidenții au publicat nenumărate mesaje cerând produse alimentare de bază, într-un flux live al unei conferințe de presă guvernamentale, ceea ce i-a determinat pe oficialii stânjeniți de situație să dezactiveze toate comentariile.
În ciuda acestei încercări de cenzură, valul de nemulțumire s-a amplificat. Pe Weibo, platforma similară Twitter a Chinei, hashtag-ul „e dificil să cumperi alimente în Xian” a fost vizualizat de 380 de milioane de ori.
Mulți utilizatori ai rețelei și-au exprimat frustrarea că nu au reușit să-și facă provizii de alimente din timp, pentru că autoritățile locale i-au asigurat în mod repetat că există suficiente rezerve și nu e nevoie ca oamenii să cumpere sub impulsul panicii.
În primele zile de izolare, o persoană din fiecare gospodărie putea ieși la cumpărături la fiecare două zile. Dar, pe măsură ce cazurile au continuat să se înmulțească, autoritățile au înăsprit măsurile, cerând tuturor rezidenților să rămână acasă, cu excepția cazului în care li se permite să iasă pentru testarea în masă.
Confruntați cu protestul public, oficialii locali au promis livrări constante de produse alimentare rezidenților, mass-media de stat difuzând imagini cu alimente furnizate în zonele rezidențiale. Deficitul de aprovizionare a fost atenuat în unele cartiere, însă mulți rezidenți s-au plâns pe rețelele sociale că în comunitățile lor nu au ajuns astfel de provizii și fac foamea închiși în case.
Eforturi extreme pentru a evita carantina
Pentru unii, costul carantinei a fost pur și simplu prea mare. Săptămâna trecută, presa de stat a relatat despre două incidente în care oamenii au făcut eforturi extreme pentru a pleca din Xi’an înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor.
Un bărbat a pornit de la aeroportul Xi’an și a străbătut lanțul muntos Qinling, pe o distanță de aproximativ 100 de kilometri, evitând mai multe puncte de control de pe drum, însă a fost prins în cele din urmă și plasat în carantină pe 24 decembrie.
Într-un alt incident, un bărbat a mers cu bicicleta timp de 10 ore în timpul nopții, la temperaturi aproape de limita înghețului, încercând să se întoarcă în orașul natal, după ce a aflat că Xi’an va fi închis a doua zi. El a fost plasat în carantină și amendat cu 200 de yuani, potrivit unui comunicat al poliției din provincia Chunhua.
„Măsurile dure de carantină par să funcționeze. Duminică, numărul zilnic de cazuri din Xi’an a scăzut pentru prima dată în mai mult de o săptămână la 122, urmat de 90 de cazuri raportate luni. Dacă tendința continuă, probabil că va fi doar o chestiune de câteva săptămâni până când Xi’an va limita cu succes focarul, așa cum au făcut-o și alte orașe până acum. Dar nu va fi ultima dată când coronavirusul – și măsurile stricte de eradicare a acestuia – provoacă perturbări semnificative în viața de zi cu zi și în economia locală. Deocamdată, China își propune în continuare să atingă obiectivul «zero-Covid» chiar dacă împinge răbdarea publicului la limită”, conchid semnatarii analizei.
Foto: Profimedia