Orașul de pe coasta atlantică este deja inundat frecvent în perioada martie-noiembrie. Anul acesta, însă, luna iulie a adus inundații fără precedent.
„A fost foarte rău și neobișnuit. Am ieșit din casă… nu mi-am dat seama că a plouat așa de mult… Cu cât mergeam mai mult, cu atât nivelul apei era mai mare. Apa continua să crească, până a depășit bara de protecție, apoi a intrat în interiorul mașinii”, a declarat Eselebor Oseluonamhen, 32 de ani, pentru CNN.
Fotografiile și videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat zeci de vehicule inundate de apă după ploile torențiale.
Every year!!!! Same same in Lagos!!
— Kate Henshaw (@HenshawKate) July 16, 2021
Nothing is ever done about flooding but to tell citizens to move…..
Pls keep your saloon cars at home o.
Even SUVs dey swim 🏊♂️ pic.twitter.com/bN31UuLOzK
Pentru locuitorii orașului, nu a fost prima oară când s-au confruntat cu această problemă, cum nu o să fie nici ultima. Dar, până la sfârșitul secolului, Lago ar putea deveni nelocuibil, în contextul creșterii nivelului apelor din cauza schimbărilor climatice.
I bring you update from Lagos island.😂😂😂
— Jae😘 (@BelindaIjeoma) July 16, 2021
Swim your way home and be safe.#Lekki#Lagos pic.twitter.com/gtwOjpqktP
Problema este agravată de „sistemele de drenaj inadecvate și slab întreținute, precum și dezvoltarea urbană necontrolată”, se arată într-un studiu al Institutului de Studii pentru Dezvoltare.
Lagos este construit parțial pe continent, iar parțial pe un șir de insule. Orașul are o linie de coastă erodată, care îl face vulnerabil la inundații, dar și la un final tragic.
Orașele de coastă care riscă să fie scufundate
Nu doar Lagos se află în pericol, însă. Și alte orașe poziționate similar ar putea să fie complet sub ape până în anul 2100, conform unui studiu publicat de grupul de cercetare Climate Central.
„Ca urmare a poluării, creșterea nivelului mării ar putea, în decurs de trei decenii, să inunde zonele în care locuiesc în prezent 300 de milioane de oameni”, se spune în studiu.
„Până în 2100, zonele care acum găzduiesc 200 de milioane de oameni ar putea să fie permanent sub linia mareei”, mai afirmă cercetătorii.
Se estimează că nivelul oceanului planetar va crește cu peste 2 metri până la sfârșitul acestui secol. Acest lucru lasă Lagos, despre care experții spun că se află la mai puțin de doi metri deasupra mării, într-o stare precară.
„Este doar o chestiune de timp înainte ca natura să-și intre în drepturi și acest lucru ar putea fi un dezastru”, a adăugat el.