Zgomotele războiului au devenit tot mai prezente în Belgorod, un oraș rusesc situat la aproximativ 40 km de granița cu Ucraina. Iar exploziile sunt mai frecvente.
„Duminică, am fost treziți din nou de explozii. Nu știi niciodată dacă cei care trag sunt ai noștri sau ai lor”, a declarat Vladimir, un comerciant din oraș, citat de The Guardian.
Vladimir și ceilalți localnici au asistat la mobilizarea militară a Rusiei la începutul anului, când mii de soldați s-au adunat în apropiere de Belgorod, pregătind atacul Moscovei de la sfârșitul lunii februarie.
„Când a început conflictul, auzeam cum se lansau rachete spre Ucraina. Dar acum suntem loviți și noi. Este un sunet diferit”, soune Vladimir.
Pe măsură ce războiul s-a prelungit, iar Rusia a eșuat în obiectivul său de a cuceri rapid Kievul, oficialii din Belgorod și din alte orașe de frontieră au început să se confrunte cu o serie de atacuri atribuite forțelor ucrainene.
Kievul nu și-a asumat în mod direct responsabilitatea pentru aceste lovituri, dar a descris incidentele drept răzbunare, a vorbit despre „soarta” care ar pedepsi Rusia, transmițând astfel un mesaj implicit.
Într-unul din primele atacuri de acest gen, două elicoptere au lovit un depozit de petrol din Belgorod, pe 1 aprilie. Pentru localnici evoluția războiului a părut de neconceput. Și a adus, evident, temeri.
Atmosfera este tensionată
„Vorbim mult despre ceea ce se întâmplă, desigur. Atmosfera din oraș este oarecum tensionată”, a declarat și Anna, o profesoară din localitate.
„Viața merge înainte, dar uneori este imposibil să ignori ce se întâmplă, ca atunci când orașul a fost învăluit de un fum gros”, a spus ea, cu referire la atacul asupra depozitului de combustibil.
Iar incidentele au continuat. Numai în această săptămână, oficialii din Belgorod au raportat cel puțin trei atacuri. Săptămâna trecută, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a afirmat că un atac asupra unui orășel din zonă a ucis un civil rus.
Iar situația de dincolo de graniță se schimbă și ea. În cursul săptămânii trecute, forțele ucrainene au recucerit mai multe localități aflate la nord și nord-est de Harkov, împingând trupele ruse înapoi spre granița de lângă Belgorod. Acest lucru a adus o oarecare ușurare în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care se află la doar o oră de mers cu mașina de Belgorod și care a fost bombardat de ruși încă de la începutul războiului.
Această evoluție a fost însă întâmpinată cu neliniște în Belgorod și în întreaga Rusie.
În cadrul unei conferințe cu localnicii, guvernatorul Gladkov a fost nevoit să răspundă la întrebările oamenilor îngrijorați cu privire la ce ar putea însemna recentele progrese ucrainene de pe front pentru orașul lor. Guvernatorul a încercat să ofere asigurări, dar a recunoscut că anumite părți ale regiunii au fost supuse unui „bombardament constant”.
De asemenea, el a ridicat nivelul de amenințare asupra orașului la „galben”, al doilea cel mai ridicat într-un sistem cu trei trepte. O prezență mai intensă a poliției este resimțită acum în tot orașul, a spus Anna.
În tot acest timp, autoritățile au anunțat două incendii la facilități ale Ministerului Apărării din regiune, precum și pagube provocate unui pod feroviar important, ceea ce a dus la speculații că sabotorii ucraineni sunt activi pe teritoriul rusesc. Oficialii ruși nu au comentat însă incidentele și rămâne neclar ce anume a cauzat incendiile.
Temeri, zvonuri și lipsă de informații
Nikita Parmenov, jurnalist la publicația independentă Fonar, a declarat că lipsa de informații cu privire la unele dintre incendiile recente a generat „temeri și zvonuri cum că ucrainenii s-au infiltrat în orașele și satele din regiune”.
Cu toate acestea, în ciuda amenințării directe reprezentate de Ucraina, Parmenov a spus că nu există semne vizibile ale unei resurgențe naționaliste în Belgorod.
„Mulți dintre cei de aici au legături directe cu Ucraina, vorbesc cu rudele de peste graniță. Se simte că avem o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă decât majoritatea regiunilor din Rusia”, a spus jurnalistul, care a fost el însuși în contact cu mătușa sa din Odesa.
„Entuziasmul pentru operațiunea militară specială este discret. A destrămat unele familii, în timp ce altele preferă să nu vorbească despre conflict cu prietenii și frații lor din Ucraina”, mai spune jurnalistul.
Dar nu doar atacurile ucrainene au perturbat viața în zona de frontieră a Rusiei – războiul a avut și efecte mai ample. De la începutul invaziei, Moscova a suspendat activitatea a 11 aeroporturi aflate în zone din centrul și sudul Rusiei, care se află în apropierea graniței, invocând „situația dificilă din jurul Ucrainei” și împiedicând astfel călătoriile a milioane de ruși.
Printre aeroporturile închise se numără cele care deservesc destinații populare de vacanță, inclusiv unele din peninsula anexată Crimeea și orașele de la Marea Neagră Gelendzhik și Krasnodar.
„Mă aștept la un sezon de vacanță de vară dezastruos”, a declarat un proprietar de hotel din Sevastopol.
În primul weekend din luna mai, când rușii călătoresc de obicei în sudul țării, rata de ocupare a hotelurilor din Crimeea a fost de 10-15%, potrivit unui studiu realizat de publicația de afaceri rusă Kommersant.
Industria turismului din Crimeea se așteaptă ca până la 70% din camerele de hotel să rămână goale în timpul vacanței de vară. „Va fi o vară grea”, a declarat proprietarul unui hotel de dimensiuni medii din Crimeea. „Dar în război, trebuie să faci sacrificii”, a adăugat el.