Campania de vaccinare din România a intrat pe un trend descendent în ultimele zile. Duminică au fost doar 54.065 de persoane au fost vaccinate anti-COVID, în scădere cu circa 20.000 față de ziua precedentă.
Medicul Valeriu Gheorghiță crede că acest lucru se întâmplă deoarece s-a ajuns la „segmentul ezitant al populației”, însă este încrezător că acești oameni care încă nu sunt convinși vor fi imunizați, într-un final.
„În momentul acesta ajungem în segmentul populației ezitant, dar pot să spun, din ce am observat cu echipele mobile, că totuși un număr important de oameni doresc să se vaccineze. Dar vaccinul este încă la distanță, nu a ajuns pe strada lor”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, care duminică a vaccinat mai mulți oameni din satul său natal.
El a anunțat că vor fi pregătite mai multe centre mobile, dar și o campanie numită „orașul vaccinează satul”. Prin această campanie, medicii de la oraș ar urma să meargă măcar odată pe săptămână, în funcție de disponibilitate, în mediul rural pentru a ajuta la vaccinarea populației, a explicat Valeriu Gheorghiță.
„Riscăm un val patru care s-ar putea să fie destul de important”
El a mai spus că de acum înainte o să fie „o evoluție ondulantă a vaccinării” și a atras atenția că, fără o campanie de vaccinare eficentă, ar putea urma un val patru al epidemiei „destul de important”.
„Trebuie să înţelegem că virusul este în continuare circulant şi dacă nu consolidăm acest răspuns favorabil prin vaccinare, riscăm într-adevăr o recrudescenţă a cazurilor şi un val patru care s-ar putea să fie destul de important. Şi vedem ce s-a întâmplat cu valul trei, am ajuns la capacitatea maximă în secţiile de terapie intensivă, este păcat pentru că în momentul de faţă COVID-19 este o boală prevenibilă prin vaccinare. În momentul în care ai cel puţin un vaccin, avem patru, este păcat să nu beneficiem de vaccinare tocmai pentru a evita alte decese, alte drame, restricţii”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă, 22 mai, că se vor găsi soluții pentru a „impulsiona campania de vaccinare”, iar Comitetul Național de Vaccinare și Ministerul Sănătății trebuie să vină cu propuneri în acest sens, în condițiile în care a fost fixată o țintă de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. Această țintă este însă tot mai îndepărtată.
Cu doar 8 zile rămase până la termenul oferit de guvern, în România au fost vaccinate în total 4.136.319 persoane. Dintre acestea, 944.082 au primit o doză, iar 3.192.237 au schema de vaccinare completă.
Foto: Eli Driu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro